onsdag 31 december 2008

Bokslut 2008

Så var det slut, det värsta börsåret i Svensk historia tillika det första helåret jag varit intresserad av finansmarknaden. Det gäller ju att välja sin tidpunkt :)

På något sätt ska jag summera detta, jag börjar med att följa upp på vad jag skrev om framtiden vid förra bokslutet:

Framtiden
Jag är inte helt klar över hur jag ska göra under nästa år, men en sak är säker: Nästa år ska jag upp över 0%-gränsen.
Mitt mål ligger på att slå åtminstone OMX-index och det tror jag kommer gå upp 5-10% nästa år, alltså tillräckligt för att ta mig över 0%.
Jag kommer plugga ännu mer om hur man handskas med börsen för att sedan sätta upp ett regelverk och klara mål med mina investeringar. Lite som en affärsplan. Jag behöver ha tydliga regler för när jag ska sälja, varför jag ska köpa osv så att det inte blir så mycket känslor utan mer rationella affärer.
Vad gäller sparandet tänker jag hålla fast vid modellen som finns i första inlägget i bloggen.

Över 0%-gränsen kom jag inte, men det var väl inte realistiskt att göra heller. Detta mål satte jag ju med utgångspunkt i att börsen skulle gå upp 5-10% under 2008, den gick istället ner med -42%. Däremot har jag absolut slagit OMX-index. Min portfölj har minskat med 22.78% under året. Förutom det har jag en tydlig placeringsstrategi och jag har absolut läst böcker om börsen, ca 8-10 stycken. Modellen från första inlägget kom på skam när jag slutade röka, förutom det har jag sparat mycket mer än jag hade hoppats på att kunna göra.

Året i siffror:

Totalt sparat: 123.773kr
Total avkastning: -33.500kr (-22.78%)
Nuvarande förmögenhet: 90 273kr
Bästa innehav (vid årets slut): Kungsleden, +33.14%
Sämsta innehav (vid årets slut): SSAB, -50,29%
Fördelning:
Likvida: 20,75%
Fonder: 18,34%
Aktier: 60,91%
Botten:

I kronor, totalt: 26 november, -39 984kr
I procent, totalt: 28 oktober, -34,42%
Toppen:
I kronor
, totalt: 1 januari, -942kr
I procent totalt: 19 maj, -2,40%

Året i grafer (klicka för större bild)
Först ut kommer grafen som visar utvecklingen jämfört med antalet slantar jag har sparat. Här kan man tydlig se när finanskrisen blev akut, innan dess var det ganska bra korrelation mellan sparade pengar och investerat värde.
Nästa graf visar hur värdet på min portfölj förändrats procentuellt, med lite högre upplösning än ovanstående graf som bara visar månadssluten. Upphämtningen mot slutet av året har jag till stor del Kungsleden att tacka för.
Den sista grafen jag laddar upp visar fördelningen mellan aktier/likvida och fonder. Egentligen samma sak som finns beskrivet ovanför i siffror.
Framtiden
Inför nästa år har jag höjt ribban rejält, +20% på sparmålet till 120.000kr, vilket gör att jag ytterligare måste finslipa min ekonomi. Huvudfokus under 2009 kommer ligga på att amortera bort lånet jag tog tidigare i år på 200.000kr (för tillfället 173.014kr kvar). Förhoppningsvis har jag fått ner det under 100.000kr vid årets slut.
De aktier och fonder jag redan har kommer förvaltas enligt min placeringsfilosofi.
Jag kommer fortsätta att hålla mig rökfri framöver, nu är det snart ett helt år sedan jag rökte senast.
Ett annat mål är att komma ner till en matchvikt på ca 82kg. Under året har jag gått upp från ca 82 till att toppa runt 89 när det varit som värst. Mycket av vikten har tillkommit på grund av osunda nya vanor jag lade mig till med när jag slutade röka.
Karriärsmässigt har jag inga andra planer än att vara kvar där jag är och bli en riktigt bra chef för mina medarbetare.

Ja, tack och hej 2008. Välkommen 2009!

TTFN
Markus

Cirkus SEB fortsätter

Böja med att läsa "Först dåligt och sen bra SEB" om du redan inte gjort det.

I går eftermiddag ringde telefonsäljaren tillbaka och sa att allt var grönt och att handlingarna skulle skickas ut till mig. Allting gott tänkte jag.
Jag loggade in på internetbanken för att kolla läget och upptäcker till min förvåning att mina 28.000kr är borta, kvar finns ett mail från mail-supporten på SEB om att amorteringen av lånet nu är klar och att jag borde se det inom 3 bankdagar.
Kommunikationsproblem?

Hmm... Var är mina pengar? De finns inte på kontot och de är inte amorterade iom att det är, enligt vad jag fått lära mig tidigare, ett lån som inte går att amortera på.
Jag kastar mig på telefonen och ringer SEB igen. Då får jag prata med en annan säljare en tidigare och jag säger att det är slutknorren på ett ganska komplext ärende, det kanske är bäst att jag får prata med samma person som jag hade tidigare?
Inte då, jag får dra hela historien för nya säljaren och avslutar så med frågan: Var är mina 28.000kr? När jag är klar säger h*n: "Dröj ett tag".
När jag dröjt ett tag säger h*n att "Den säljaren du pratade med tidigare har ditt nummer, h*n kommer återkomma".
Ja, som jag sa, det var nog bäst att jag tog det med hennom på en gång...

Vi la på och efter det har jag inte hört något från SEB, däremot när jag loggade in på internetbanken idag så visar det sig att lånet har amoterats, så nu är det bara drygt 31.000kr kvar.

Hur går detta ihop? Det gick väl inte att amortera på lånet?

Jaja, jag får väl släppa det ett par dagar nu och jaga vidare på Fredag :)

TTFN
Markus

tisdag 30 december 2008

Framflyttade stop-lossar

Då var sista handelsdagen för den här månaden avklarad och enligt min placeringsstrategi är det dags att se över de stoplossar som finns.
Nu var det bara några dagar sedan jag gjorde det (21/12), men det har hänt en del och jag fick flytta fram 7 av 9 stoplossar. Delvis på grund av stigande kurser, men även på grund av lägre volatilitet på marknaden.
Ändring är gjorda på aktierna i fet stil, övriga är lämnade orörda.

Aktie Gammal Ny
AstraZeneca 232,53 kr 232,53 kr
Axfood 131,92 kr 134,05 kr
Hennes & Mauritz B 219,29 kr 219,29 kr
Industrivärden C 27,47 kr 30,24 kr
Kungsleden 26,62 kr 28,51 kr
NCC B 26,82 kr 30,43 kr
SCA B 44,89 kr 47,65 kr
SEB A 24,93 kr 28,90 kr
SSAB B 29,69 kr 33,10 kr

Det var det, håll ögonen öppna för mitt bokslut av 2008 som bör komma snart!
Förresten, jag läste just på di.se att 2008 är det värsta året någonsin i Svensk börshistoria. Lärorikt :)

TTFN
Markus

Först dåligt och sen bra SEB

Jag lånade nyligen 60.000kr hos SEB, en summa som jag vid besöket klart och tydligt kommunicerade att jag tänkte amortera bort så fort det bara går.
Jag hade ett bra förhandlingsläge och lyckades pressa ner räntan till 5.25%, vilket får anses som bra för ett lån helt utan säkerhet.
Den 23:e skickade jag ett meddelande på internetbanken och bad dem amortera 28.000kr på det lånet omgående.
Idag hade fortfarande inte något hänt så jag ringde upp telefonsupporten och bad dem att göra amorteringen. Det visade sig att SEBs "mailkorgs-medarbetare" hade 2500 mail i backloggen. Jag antar att många gör bankärenden över jul och att det är lite personalbrist på kontoren :-)

Dessvärre fick jag veta att vad jag tecknat var ett annuitetslån och att det inte gick att amortera på det som på vanliga lån. Av någon anledning hade säljaren på SEB, trots att jag vid flertalet tillfällen påpekade att jag tänkte amortera snabbt, lagt upp lånet på ett sätt som förhindrade just amortering.
När jag påpekade detta för säljaren på telefonsupporten sa h*n bara "du har ju skrivit under papprena..." osv. Jag sa att jag är fullt medveten om att jag har skrivt på papprena. Däremot var jag inte medveten om att man var tvungen att ta med sig en finansiell rådgivare när man gick till banken för att slippa bli pålurad produkter som inte var det man hade bett om att få.
(jag är själv ganska nöjd över den formuleringen :P )

Vad de kunde göra var att använda de 28.000 kronorna till att betala kommande ammorteringar. Yeah, right. Jag vill amortera nu, annars får jag ju betala ränteskillnaden mellan mitt sparkonto och lånet i onödan. Som svar fick jag veta att det var så det var, det gick inte att lägga om utan jag skulle få ansöka om ett nytt lån.

Då jag bad säljaren på kundsupport att skicka ut handlingarna för ett nytt lån svarade h*n att "då måste jag ju ställa alla frågor och ta en ny kreditupplysning" (lite väl lojt och ointresserat).
Jag svarade att det går så bra så, jag har tid (lite väl hurtigt och engagerat).
När vi började närma oss slutet på utfrågandet strulade det med säljarens dator och h*n bad att få återkomma. Det visade sig när jag frågade om räntenivån att säljaren på eget initiativ försökt lägga samma ränta men att h*n inte hade befogenheterna att göra det, det var det som var strulet. Det tyckte jag var snyggt i alla fall, att jag skulle slippa förhandla om räntan, för jag är inte i samma förhandlingsläge längre.

För tillfället väntar jag medan säljaren pratar med sin coach som förhoppningsvis har högre befogenheter.
Förhoppningsvis kan jag amortera beloppet någon gång under nästa vecka istället.

Jag vet inte vad som gick fel från början, det kan ha varit bara ett felklick i säljstödsapplikationen som gjorde att det blev annuitetslån, men det är otroligt frustrerande.
På det stora hela är jag väldigt nöjd med den support jag får av SEB när jag behöver dem oavsett om det är på kontoret, hos internetbank-mailen eller via telefonbanken.
Säljaren jag pratade med på telefonen har givetvis inte gjort felet från början, men tyvärr får även h*n en släng av det hela.

Sådär, nu har jag fått skriva av mig. Jag är kund och det ska inte bankerna glömma!

TTFN
Markus

måndag 29 december 2008

Reflektioner över året 2008

2008 har varit ett av de mest händelserika åren någonsin för mig, både ur positiv bemärkelse och ur negativ. Jag har gift mig, blivit morbror, blivit befordrad, fyllt 30 och sparat massor pengar vilket alla är fantastiska saker! Tyvärr har året även kantats av en väldigt svår familjesituation som fortfarande tynger mig dagligen.
Men, det är om ekonomi den här bloggen handlar så jag ska fokusera på det nu.

När 2008 började såg det ut såhär för mig:
Jag...

  • ... hade 77% av min portfölj i aktiefonder hos SEB.
  • ... hade precis börjat nosa på att köpa aktier (och ägde några få).
  • ... rökte ca 15 cigaretter om dagen.
  • ... hade startat bloggen för 14 dagar sedan och jag hade hunnit skriva 10 inlägg.
    Den var dock inte publikt tillgänglig då.
  • ... hade jag en förmögenhet på 21033kr
  • ... promenerade då och då för att motionera.
Förändringen har varit radikal, här är ett axplock att jämföra med:
  • Jag har en placeringsstrategi.
  • Portföljen är ungefärligt fördelad enligt min placeringsstrategi (20% likvid, 60% aktier, 20% fonder).
  • Jag äger aktier i 9 olika bolag och andelar i 2 olika fonder.
  • Jag är rökfri sedan den 12/1 2008, inte ett bloss har jag unnat mig.
  • Bloggen består nu av 237 inlägg.
  • Min förmögenhet är ca 90.000kr (avvakta bokslut).
  • Jag motionerar regelbundet på Wii Fit.
På det stora hela är jag en mycket mer harmonisk människa nu än för ett år sedan. Jag tar ansvar för mitt liv och känner att det utvecklas åt ett bra håll. Det känns som att jag styr mitt eget liv snarare än att jag är en bisittare som bara åker med.

Finansmarknaden fascinerar mig något otroligt. Trots att 2008 är ett av de mörkaste börsår som funnits har jag bibehållit mitt intresse och mitt engagemang. Att spara pengar och investera dem är otroligt stimulerande!
När jag nu blickar frammåt mot 2009 hoppas jag givetvis på ett bättre börs-år, men jag önskar inte bort det året som var. Det har lärt mig otroligt mycket. Visst har det kostat en del i förlorat värde, men på några års sikt är jag övertygad att de pengarna kommer ha betalt sig flerfaldigt.
Jag ser det som prislappen jag fick betala för att skaffa mig inblick i den komplexa finansmarknaden. Och, jag är betydligt förmögnare än om jag fortsatt i samma "bränn pengarna"-stil som jag hade tidigare.

Det jag känner inför framtiden är att jag skulle behöva mer grundläggande företagsekonomiska färdigheter. Jag har skaffat mig en bra bild av värdepappers-marknaden och har ganska bra förståelse för årsredovisningar och kvartalsrapporter, men jag saknar grunden.
Min förhoppning är att kunna läsa grundkurserna i Företagsekonomi som kvällskurser på något universitet, det tror jag skulle ge otroligt mycket.
Utöver det tänker jag fortsätta att utmana mig och pressa mig framåt så att jag hela tiden utvecklas som människa.

TTFN
Markus

söndag 28 december 2008

Avanza analyserar Kungsleden

Vill passa på att tipsa om följande intressanta analys av Kungsleden som Avanza knapprade ihop samma dag som stor-affären med 3:e AP-fonden.

http://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=71270&analys=aktieanalys

TTFN
Markus

lördag 27 december 2008

Bok: The Warren Buffet way

Nu har jag plöjt igenom "The Warren Buffet way" av Robert G Hagstrom.
Boken var intressant och det är inte utan att man fascineras av Mr Buffets lyckade investeringar. Vissa säger att det inte längre går att hitta sådana guldkorn som Buffet gjort - att marknaden blivit för effektiv. Andra säger att det är inte någon skillnad då mot nu.
Ett som är säkert är i allafall att boken var väldigt intressant. Det var tre saker som verkligen fångade mitt intresse:

Det första var Buffets sätt att inte göra skillnad på om han köper delar av bolag (aktier) eller hela bolagen, det är samma sak för honom. Analyserna är de samma och besluten är de samma. Buffet gör inte en aktieanalys utifrån nuvarande kurs, han räknar fram hur mycket han kan tänka sig att betala för ett företag, sen ser han om priset just nu är lika med eller lägre än det han kom fram till. Annars är det inte värt att köpa. Det är inte alla som är så bensäkra i sina analyser :-)

Det andra som fastnade var att Buffet räknar fram något som han kallar för intristic value, det är (om jag förstod rätt) nuvärdet av alla framtida vinster för ett företag. Detta använder han sen som grund för sin analys. Tyvärr står det inte hur man räknar ut värdet, det hade varit intressant att veta. Jag kommer försöka forska vidare om det.

Det tredje var Buffets sätt att fokusera på företag som uppnått något som han kallar "franchisee status". Detta innebär att företaget har uppnått en väldigt stark position inom sitt gebit och att den positionen inte inom en överskådlig framtid kan hotas av andra företag. Andra företag blir helt enkelt bleka kopior. Tänk på Gilette och Coca Cola, vilka företag kan hota dem när det kommer till namnigenkänning eller att vara "number one" på det de gör?

Boken är intressant och det är ganska enkel engelska i den. Jag kan varmt rekomendera den för dem som är intresserade av Buffet och hans idéer.

Jag tänker plocka lite guldkorn ur boken som jag tar med mig i mitt investerande även om jag själv inte anser mig vara en renlärig value-investor.

God fortsättning på julen!

TTFN
Markus

torsdag 25 december 2008

Sparande December

December blev en riktigt usel månad ur sparar-hänseende, men jag lyckades i alla fall avsätta tillräckligt för att ta mig över

100.000kr sparade i år!

Totalt sparade jag bara 2077kr i december. Det finns två anledningar till det; julen samt oväntade extautgifter förra månaden som jag fick ta ikapp den här månaden (bilar är av ondo!).
Jag jobbar på att bygga upp en liten buffert vid sidan av mitt sparande för att ha till oväntade utgifter som inte täcks av gemensamma bufferten. Tyvärr har den bufferten varit tom senaste månaderna på grund av födelsedagar, bröllop och annat skoj!

Som vanligt köper jag SEB Cancerfonden för 1000kr (nästa månad 1040kr), övriga pengar går till att amortera "lånet".

Nu är det mindre än en månad kvar tills dess att jag varit rökfri i ett år. Helt fantastiskt!

Åter till Julmysandet!
TTFN
Markus

Budget 2009

När jag gick in i 2008 satte jag upp som mål att ha 100.000kr sparade vid slutet av 2009 (på 2 år). Ett litet tag in på året insåg jag hur enkelt det målet var för mig och reviderade det till att vara totalt 120.000kr sparade till slutet av 2008 (jag hade ca 21.000kr sedan tidigare). Det målet uppfyllde jag galant redan i November och i December gick jag över gränsen för 100.000kr sparade på ett år. Det är ju helt otroliga summor jag lyckats krama ur min ekonomi!
Här står jag nu och klappar mig själv på axeln, visst har jag varit duktig i år och verkligen lagt mitt krut på att spara pengar, men det finns alltid utrymme för förbättring!

Företag brukar ju i tidiga skeden vara så kallade tillväxtbolag, det innebär att man förväntar sig en ganska hög tillväxt i bolagen. Säg att man förväntar sig en tillväxt på 20% för ett sådant företag, låter det rimligt?
Markus som spara i stället för slösa är också i tidigt skede - jag kan också mer!
Inför 2009 tycker jag att en höjning av sparandet med 20% låter rimligt.
Så, sparandet för 2009 ska uppgå till 120.000kr för helåret, ett snitt på 10.000kr/månad.
Det är svindlande summor för mig, men klarade jag 100.000kr så ska jag bannemig klara av 120.000kr!
Majoriteten av pengarna kommer att gå till att amortera "lånet", men det är sparade slantar det också!

Det var sparmålen för 2009 det! Välkommen nya spännande år!

TTFN
Markus

onsdag 24 december 2008

God Jul!

Jag vill passa på att önska alla mina läsare en riktigt God Jul!
Må glöggen värma era strupar och klapparna vara hårda!

/Markus

tisdag 23 december 2008

Stoplossar 2008-12-23

Under tiden jag omarbetade med Placeringstrategi tog jag bort de stoploss jag hade på mina aktier. Eftersom jag har spikat en uppdaterad variant av strategin nu har jag också återinfört de stoploss som ska vara.
På grund av att detta är ett special-läge har jag beräknat stoplossarna ifrån gårdagens stängningskurs istället för faktisk köpkurs. Förutom det har jag inte retroaktivt granskat bolagen och sålt av de som inte passar i min strategi, portföljen kommer städa sig själv framöver.

Så, utan mer omskrivningar. Här är innehav + nuvarande stoplossar.
Dessa kommer jag publicera på månatlig basis här i bloggen.

Aktie Stoploss
AstraZeneca 232,53 kr
Axfood 131,92 kr
Hennes & Mauritz B 219,29 kr
Industrivärden C 27,47 kr
Kungsleden 26,62 kr
NCC B 26,82 kr
SCA B 44,89 kr
SEB A 24,93 kr
SSAB B 29,69 kr

Om det är någon som undrar varifrån volatiliteten i mina formler kommer så är det från Avanzas sidor. Se siffran "Volatilitet %" under "Aktiedata" t.ex. för AstraZeneca.

TTFN
Markus

AstraZeneca på nya äventyr

Enligt Financial Times ska vd David Brennan ha pratat om att AstraZeneca ska börja göra lågpris-kopior av etablerade mediciner när uppfinnarnas patent har gått ut.
Detta blir en ny marknad för AstraZeneca som hittils bara utvecklat och sålt egna produkter.
Artikeln är tyvärr för "amerikanskt ordbajsig" för att ge några vettiga indikationer om hur långt övervägandet har kommit eller om det har diskuterats några tidpunkter.
Marknaden verkar inte reager nämnvärt på nyheten heller, aktien är upp 0,6% hittils idag.

TTFN
Markus

Storaffär för Kungsleden

Igår meddelade Kungsleden att de säljer hälften av ägandet i Hemsö Fastighets AB till 3:e AP-fonden. Priset baseras på ett fastighetsvärde av 15,4 Mdr kr, vilket motsvarar 98% av bokfört värde på fastigheterna. Detta är intressant; det verkar som att bokförda värden har en koppling till marknadspris, annars kunde man lätt inbilla sig att man blåser upp värdena något i redovisningarna för att företaget ska se ut att ha mer tillgångar än man egentligen har.

Affären, som beräknas kunna fullföljas under första kvartalet 2009, kommer att sänka Kunsledens belåningsgrad från ca 20 Mdr till 12,5 Mdr vilket jag antar öppnar upp för nya satsningar framöver.
Detta är den största affären i Kungsledens historia och enligt analytiker skapar rubrikerna även en synlighet på marknaden som kan vara bra för Kungsleden.

Senare på morgonen tillkännagav Kungsleden ytterligare två affärer: En försäljning i Södertälje och ett köp av två fastigheter i Norrköping respektive Södertälje. Även här var försäljningspriset i par med bokfört värde för fastigheten i Södertälje.
Direktavkastningen på fastigheten i Södertälje var 6,9% och på de båda köpta fastigheterna var direktavkastningen 7,9%. En rejäl höjning alltså.
De båda förvärvade fastigheterna har långsiktiga hyresgäster; 5 år resp. 20 år.

I och med de båda affärerna höjer bolaget prognosen för 2008 från "överstigande 700Mkr" till "överstigande 800Mkr".

Marknaden gav sin syn på affärerna och gav dem stående ovationer. Aktien rusade 20% under gårdagen. Idag har aktien inlett något neråt och ligger för tillfället på -2%.

En bra dag som Kungsledenägare helt enkelt :)

TTFN
Markus

torsdag 18 december 2008

Experiment

För att experimentera lite med vad som lockar och vad en potentiell internationell publik kan ge har jag startat bloggen spotify-comments. En lagom nördig musik/teknikblogg på internationaliska. Vi får se hur snabbt den får ett större besökarskara än denna torra ekonomiblogg :)
Slå en kik vettja:
http://spotify-comments.blogspot.com/

//Markus

onsdag 17 december 2008

Placeringsstratgi

Placeringsfilosofi

Relativavkastande förvaltning. Portföljen mäts mot ett index och inte efter absolut avkastning. Detta kan ändras när jag blivit skickligare på marknaden.

Inriktning

Handel i aktier på svenska marknaden, fonder på den globala marknaden samt penningmarknadfonder.

Ingen handel i köp-/säljoptioner eller terminskontrakt.

Portföljen ska vid alla tillfällen vara obelånad.

  • I portföljen får andelen aktier aldrig överstiga 80%, inkluderat rena aktiefonders värde.
  • Portföljen ska alltid ha minst 20% som likvida medel eller i räntebärande.
  • Andelen aktiefonder ska hållas runt 20% av portföljens värde.
  • Minst 80% av aktieinnehavet ska vara från Large Cap-listan för att minska risken för allt för volatil portfölj.

Mål

  • Portföljens utveckling ska överträffa OMX30 på årlig basis.
    Avstämningsdatum 31 dec.
  • Minst 2 böcker per halvår ska läsas om finansmarknaden eller företagsekonomi för att utbilda mig.
  • Denna strategi ska vara levande och omarbetas åtminstone 1gång per halvår.

System och modeller

En affär initieras

Så snart kapitalet på aktiespar-kontot är tillräckligt stort för att täcka ett köp. Kapital uppstår antingen via att en position avslutas eller via överföring av nytt sparkapital.

Setupen för att en ny positions ska få tas är att glidande medelvärdet för OMXSPI samt den tilltänkta enskilda aktien visar på positiv trend de senaste 20 dagarna via glidande medelvärde.

Varje nytt innehav ska föregås av studie av ur ett ”Graham-perspektiv” för att inte köpa allt för övervärderade aktier. Köp kan göras även om företaget inte går igenom en Graham-kontroll, men då ska det framgå att det är ett medvetet beslut. Företaget får inte misslyckas på fler än 2 av de 7 punkterna för att vara godkända.

För att ett köp ska göras ska det vara i linje med riskhanteringen nedan.


En affär avslutas

  1. Då den nått en punkt där 2% av portföljvärdet förlorats alternativt stop-loss har utlösts (se nedan).
  2. Då den vid revision varit den sämsta aktien under föregående kvartal och den har gått sämre än index.
    (Detta enligt allsvenska-modellen, se nedan)
  3. Då den träffar den framflyttade stop-lossen enligt ”tillsnävning” nedan.


Intial stop-loss

Samtliga aktier ska ha glidande stop-loss vilka följer aktiens kurs uppåt på ett bestämt avstånd men aldrig sänks. Mer om dessa här.

Beräkningen av stop-loss avståndet, vilket också är positionens totala risk R, är enligt modellen:

KK * RF * V = R

KK = Köpkurs, RF = Riskfaktor (=0.50), V = Volatilitet i % från avanza.se

Exempel:

Astra Zeneca stängde den 13/6-08 på 249.50kr, Volatiliteten de senaste 60 dagarna uppgick till 24.63.

249.50 * 0.50 * 0.2463 = 30,73kr

Risken för positionen blir då 30,73 kr/aktie (12,32%) och den glidande stop lossen ska följa kursen på samma avstånd.

Ett exempel från brinnande finanskris på en något volatilare aktie:

SSAB B stängde den 27/10-08 på 55.50kr. Volatiliteten de senaste 60 dagarna uppgick till 99,89.

55.50 * 0.50 * 0.9989 = 27,72kr

Här riskeras 49,95% av kapitalet, men då begränsas å andra sidan positionsstorleken så att totala risken (i kronor) inte blir för stor. Se kapitlet om positionsstorlek nedan.


Tillsnävning (exitstrategi)

Initiala kapitalrisken i en investering är R vilken beräknas enligt ovan (KK * RF * V = R)

Stoploss ska från och med kursen E = köpkurs + 2R snävas åt så att risken minskas till en hälften av tidigare risk. Detta är min exit-strategi, jag följer med tills det kommer en dipp som utlöser den snävare stoplossen.

Exempel:

Astra Zeneca, siffror från ovan

R = 30,73

E = 249.50 + 2*30,73 = 310,96

Från och med aktievärde 310,96 ska således stop loss snävas till ordentligt. Nya stop lossen ska följa kursen på avståndet

R * 0,5 = 15,37kr

nu är risken hälften så stor mätt i kronor jämfört med köptillfället, men bara 5,05% mätt i procent (ursprunglig risk var 12,32%). En avsevärd tillsnävning som ändå ger aktien möjlighet att fortsätta sin positiva utveckling.


Utveckling av stoploss

För att åskådliggöra resultatet av alla formler enligt ovan så har jag gjort en graf. Stop lossen för ett innehav som är inköpt för 100kr och med volatiliteten 25 skulle få följande utveckling.

Klicka för större bild.

Som ni ser ligger stop lossens triggerkurs fast på initiala värdet 87,50 vid en nedgång fram till dess aktien är tillbaka uppe i köpkursen på 100kr. Därefter följer den med på ett bestämt avstånd av 12.50kr fram till dess att vi når E=125kr. Efter 125 kr kommer stop lossen att följa med på ett betydligt närmare avstånd på 6,25kr.


Positionsstorlek

Ett enskilt innehav får initialt aldrig äventyra mer än 2% av kapitalet (säkras med stop-loss). Detta innebär att en positions storlek maximalt får vara:

S = (PV * 0.02 ) / (RF * V)

S = Summa, PV = Portföljvärde, RF = Riskfaktor (=0.25), V = Volatilitet från avanza i %.

Taget exemplen ovan skulle jag om vi för enkelhetens skull säger att jag har 100.000kr fått köpa positioner i bolagen ovan motsvarande:

AstraZeneca 13/6-08:

(100000 * 0.02) / (0.50 * 0.2463) = 16240kr.

Eftersom detta är mer än 12% av kapitalet begränsas posten till 12.000kr (Se Riskhantering nedan). Astra Zeneca är helt enkelt en för stabil aktie vid tillfället.

SSAB B 27/10-08:

(100000 * 0.02) / (0.50 * 0.9989) = 4004kr.

SSAB däremot är så volatil att positionsstorleken blir väldigt liten.


Allsvenskan

Vid varje kvartalsgenomgång undersöks aktiernas utveckling för senaste kvartalet. Om något av innehaven utvecklats sämmre än index under föregående kvartal ska det säljas av.

Om det finns fler än 1 aktie som uppfyller det kriteriet skall den som gått sämst säljas.

Har det under kvartalets gång utlösts en eller flera stop-loss sker inte den här gallringen vid kvartalsslutet.

Pengar som detta genererar ska omsättas i nya aktier så snart som möjligt enligt ovan.

Riskhantering

En enskild akite-/fondposition ska aldrig uppgå till mer än 12% av portföljens totalvärde. Undantag för penningmarknadsfonder göres.

Ingen enskild position får någonsin riskera mer än 2% av portföljens totala värde. Detta regleras med stop-loss enligt ovan.


Diversifiering

Aktiedelen ska bestå av minst 8 aktier fördelade på minst 5 sektorer.

Fondandelen ska bestå av ca 1000kr (+justeringar för KPI) Swedbank Robur Indexfond Europa per månad och resten i Skagen Global.

Nya aktier köpes in för ca 6000 - 10000kr för att ”känna på dem”.

Påspädning av kapital i tidigare köp ska ske då de visat på en tydligt uppåtgående trend eller där en sviktande kurs tydligt brutit trenden och är på väg uppåt igen enligt 20 dagars glidande medelvärde.

Taktik och rutiner

Portföljens tillskott i form av nysparande redovisas på bloggen en gång i månaden.

Alla ordrar köp som sälj ska redovisas och motiveras på bloggen. Inlägget ska taggas med köp eller sälj för att det ska vara lättare att följa.

Vid halvårsrevision mäts hur väl denna strategi har följts föregående halvår, detta redovisas i bloggen tillsammans med analys av innehaven.

Mål på års- eller halvårsbasis följes upp vid nyår och vid junis utgång.

Placeringsstratgi 1.1

Nu har jag funderat färdigt på hur jag vill göra med min placeringsstrategi. Det jag gillade med den sedan tidigare var följande element:

  • position sizing
  • fördelningen papper (20% Likvid, 20% fonder, 60% aktier)
  • diversifieringen
Det som saknades var
  • Entry-setup och signaler
    Löst med glidande medelvärde + Graham-analys
  • Exit strategi
    Löst med en stop loss som blir allt snävare efter 2R vinst.
  • Planen var något för snäv i stop loss.
    Löst genom att öka initiala risktoleransen.
Dessa punkter har jag nu fixat till (och uppdaterat mitt magiska excel-ark till att stödja nya modellen) och jag är redo att köra igång med strategin. Läs nästa inlägg (om du orkar) för att förstå alla detaljerna i strategin.

TTFN
Markus

lördag 13 december 2008

KPI-höjning av rökkostnader

Nu har det gått drygt 11 månader sedan jag slutade röka och varje månad har jag sparat undan 1000kr. Detta tänker jag fortsätta med ett bra tag framöver och för att den 1000-lappen inte ska tappa köpkraft kommer jag mot slutet av varje år att justera den med ett ungefärligt KPI-värde.
För i år väljer jag 4% som ligger ungefär i linje med vad vi haft under året.
Det gör att nästa år kommer jag spara 1040kr varje månad i SEB Cancerfonden.

Jag vet inte om ett höftat KPI är representativt för hur mycket priserna på cigaretter ökat, men det får bli det värde jag använder framöver när jag ska höja sparandet.

Vad kommer dessa pengar vara värda om 10 år? Om 20 år? Det kan bli vansinniga siffror.
Om man räknar försiktigt med en avkastning på 5% som återinvesteras och en inflationstakt på 2% (Riksbankens mål) så har jag:
10 år 164 000kr
20 år 467 000kr
Till pension 1 400 000kr.

Vrider man upp prognosen till 10% avkastning och 3% inflation så blir siffrorna
10 år 214 000kr
20 år 844 000kr
Till pensionen 4 335 000kr.

“The most powerful force in the universe is compound interest - Albert Einstein
(compound interest är "ränta på ränta" för de som inte kan ekonomi-lingo på engelska :P )

TTFN
Markus

tisdag 9 december 2008

Ett medlemskort med varmt hjärta

Jag läste just ett pressmedelande från Axfood att Hemköp nu nått upp till sitt mål att 200.000 av deras kunder ska ha skaffat deras medlemskort. Detta är ju givetvis positivt, jag vet inte när målet skulle varit uppnått, men de säger att det var uppfyllt "långt före utsatt tid".

Men, det var inte detta som fångade min uppmärksamhet utan det var möjligheten att göra något gott för poängen:
Till Hemköps kort kan man aktivera att man donerar 0,1% av beloppet som man handlar för till SOS Barnbyar (det blir 10 öre per hundralapp) . Hemköp är inte sämre än att de matchar beloppet och också skänker 0,1%. Totalt blir det 20 öre per hundralapp som man handlar för som skänkes till välgörenheten.

So what kanske du tänker, men jag gillar idén med många bäckar små...
Säg att en genomsnittsfamilj handlar mat och hygienartiklar för ca 4000kr/per månad. Det innebär att familjen och Hemköp tillsammans skänker 8kr per familj och månad. Om alla Hemköps kortkunder är godhjärtade och aktiverar detta blir det 1.600.000kr/månad eller 19.200.000kr/år. Det är absolut inte jordnötter! (ursäkta direktöversättningen från engelskans peanuts).

Själv handlar jag dock mycket på Willys, ett annat bolag i Axfood-koncernen, men tycker att detta var väl värt att nämna!
Jahopp, med det sagt ska jag gå och lägga mig i badet!

TTFN
Markus

måndag 8 december 2008

Nya räntor från 10/12

Som förmodligen alla läsare av min blogg redan vet sänkte riksbanken räntan med otroliga 1.75% förra veckan. SEB som vid förra sänkningen inte gjorde några större justeringar av sina räntor tog till stora vinkelslipen och kapade sin rörliga bolåneränta med samma 1.75%.
Vi har inte hela vårt lån rörligt, men en del av det. Totalt kommer det göra en skillnad på ca 900kr per månad för oss. Ett väldigt välkommet tillskott i vår gemensamma ekonomi.

Jag kommer avvakta ett tag till, men om de längre lånen (med löptider på runt 5 år) drar sig ner mot 4% tror jag att det kan vara läge att binda upp lånen. Jag tror inte att vi kommer se så låga räntor som vi har nu de kommande åren.

Vad tror ni om räntorna framöver? Är 4% billigt på 5 års sikt? Hur resonerar din familj?
Jag vet att "det är alltid billigast att ha allt rörligt", men det handlar ju lite om hur gott man sover om natten också. Det är en sak att investera sparkapital som man inte behöver allt för snart i aktier och en sak hur man lägger upp sin privatekonomi.

TTFN
Markus

Skattetabeller för 2009

Nu har skatteverket äntligen släppt skattetabellerna för 2009!
Det är intressant (really!?) läsning där man ser att både höjningen av gränsen för statlig skatt samt det nya jobbskatteavdraget har gjort sitt.
Precis som jag gissade här blev det ca 1000kr mer i fickan varje månad för mig, närmare bestämt 972kr.

Jag hälsar Reinfeldt och gänget med ett rungande TACK!

TTFN
Markus

An offer i cannot resist

Jag har fått ett spännande erbjudande, dessvärre är det hemligt så jag kan inte berätta så mycket för er.

Vad jag kan säga är att det handlar om en investering av 200.000kr som löper över ca 4 år.
Eftersom jag inte har 200.000kr att lägga upp på ett bräde har jag bestämt mig för att låna upp delar av den summan. Målen för kommande år blir således att amortera så mycket som möjligt, mer om det när jag skriver om mina mål för 2009.
Jag kommer använda mina likvida medel, men inte sälja av varesig aktier eller fonder så lånet kommer vara på ca 175.000kr när det hela drar igång.

Jag antar att de flesta av er tänker: "Har han verkligen tänkt igenom detta?" och svaret är "Ja, det har jag". Mer kan jag liksom inte säga.

Hur som. Detta inlägg blir det enda jag skriver om denna investering, i framtiden kommer jag bara skriva om "lånet".

TTFN
Markus