söndag 30 maj 2010

Årets första skörd

Precis som ett par av mina favoritbloggare Cornucopia och Flute tankar är jag och min fru odlare.
Vi har dock inte kommit lika långt i anpassandet av vårt liv till peak-oil och low-energy lifestyle som de har. Därmed är hittar man varken bönor, rötter eller kål i vårt land. Där har vi rabarber, vinbär och självklart de livsnödvändiga jordgubbarna.
Däremot är vårt odlande fullständigt fritt från fossila tillsatser då vi varken göder, byter jord eller vattnar landet - det får sköta sig självt :-)
Eller... regnet kanske tar med sig lite miljö-föroreningar, men det är tyvärr utanför vår kontroll.


Hur som, igår var det dags för årets första skörd då rabarnern vuxit sig riktigt stor och fin. Totalt räckte skörden till en rejäl balja uppskuren rabarber - det blir goda pajer och kanske någon flaska sötsliskig saft framöver!

Ha en fantastisk dag och njut av morgonens fina väder - det ska jag ut och göra!
TTFN
Markus

P.s. Kan passa på att rapportera att det går bra att springa milen på under timmen på ren vilja, däremot finns det ingen vilja i världen som kan ta bort värken man får efteråt :(
D.s.

torsdag 27 maj 2010

Blodomloppet

Av någon konstig anledning, antagligen tillfällig sinnesförvirring, var jag en av de startande på blodomloppet i Linköping idag.
Jag har bara sprungit milen två gånger tidigare i mitt liv, båda gångerna i februari i år och på löpband, men att "banga" fanns inte på kartan eftersom jag kan vara ganska styv i korken och har hetsat en del angående tävlingen :-)
Inte helt otippat var det en tung mil jag avverkade, men jag sprang hela tiden och jag kom i mål på 55:30 - under timmen var mitt mål så det klarade jag med råge.

Det är fantastiskt vad hjärnan kan förmå en att göra bara man har ett tydligt mål och en vilja av stål, för det var inte muskler och flås som fixade detta åt mig.
Det är denna vilja och målfokusering som kommer göra att jag kan gå i pension tidigare, varva ner och ta det lugnt i min vardag och ändå ha en anständig levnadsstandard.
Det är den viljan som kommer ta mig ut ur ekorrhjulet.

Jag kommer lida som fasen för detta imorgon och i övermorgon, men idag är jag kung! Jag har sprungit milen på under en timme!

TTFN
Markus

tisdag 25 maj 2010

Köp: TeliaSonera

Idag frångick jag min strategi och köpte TeliaSonera trots nedåtgående trend.
Jag ska inte hålla på och försöka fånga fallande knivar - jag har skurit mig de gånger jag försökt, men nu gjorde jag det trots bättre vetande.
Det är svårt att slaviskt följa en strategi, men det är ju det man måste göra om man ska kunna mäta sig och kontinuerligt förbättra strategin.

Hur som, igår la jag in en order på 44,50kr - så billigt har inte företaget handlats sedan i oktober förra året. Idag gick ordern igenom under förmiddagen och handeln slutade på 44.91.

200 aktier blev det totalt och glidande stop loss kommer följa på ett avstånd av 6kr/aktie.
Exit-strategi startar vid 56.51 kr

TTFN
Markus

Sparande Maj

För maj månad har jag nu sparat undan 8500 kronor, även denna månad enligt budgeten.
Årets budget är ganska snäv, men det känns ändå som att jag har lite manöverutrymme att köpa saker jag vill ha eller göra saker som jag vill göra.
Jag spelar golf och jag ska åka på flugfiskesemester i sommar. Dessutom tänkte jag och min fru bila genom Europa i sommar; vi åker billigt i min tjänstebil.

Jag känner mig otroligt privilegierad att jag har möjligheten att spara såhär mycket pengar, jag vet att det är många som inte har det utrymmet i ekonomin.
Ibland funderar jag över vad jag skulle göra, eller kunna göra, om jag inte sparade så flitigt. Mitt snitt på 12000kr/månad skulle ju räcka till massor bra, skojiga och onödiga saker.
Men så tänker jag till ytterligare lite; det är viktigare för mig att jag och min fru en vacker dag kan varva ner, hoppa av ekorrhjulet och njuta av livet. Jag vill att den dagen ska vara innan pension och fattigdom inträder.
Med det i åtanke är det inte så svårt att motivera sparandet - vi lever inte som kyrkråttor utan har en bra vardag trots flitigt sparande.

Eftersom börserna är i nedåtgående trend kommer månadens peng att sparas i kontanter.
Inte ens slutaröka-pengarna kommer jag köpa fonder för den här månaden.
Jag tror som sagt att det kommer falla mer innan det vänder upp.

Så Majs sparande blir enligt:
4250kr - Amortering, tills vidare hos Akeilus spar.
4250kr - På konto i avvaktan på köp av aktier och fonder.

För tillfället är fördelningen Likvida medel 42%, Fonder 16%, Aktier 42%. Detta inräknat mitt onoterade innehav. Borträknat det är fördelningen 53% Likvida, 26% fonder och 21% aktier.

TTFN
Markus

söndag 23 maj 2010

Sälj: Industrivärden

Den 20:e maj sålde jag de 140 Industrivärdenaktier jag haft.
Aktierna köptes in:
2008-09-08: 50 st à 76kr
2008-09-26: 50 st à 70kr
2010-05-03: 40 st à 99kr

Alla blev sålda för 81.50kr - knappast en lysande affär med tanke på längden i innehavet på drygt 1½ år. Jag sålde med totalt 150 kronor i vinst, men 850kr i vinst i vanliga depån som jag ska skatta för och 700kr förlust i kapitalförsäkringen som jag inte får göra avdrag från.

Det är inte alltid som det blir som man tänkt sig.

TTFN
Markus

Bok: Såhär blev Warren Buffet världens rikaste person

Jag har läst "Såhär blev Warren Buffett världens rikaste person" skriven av Per H Börjesson, författare och VD för Spiltan.
Boken är skriven med ett väldigt lätt språk så gott som helt utan några ekonomiska termer. Jag tror att Per skriver för en väldig bred målgrupp och inte för ekonominördar som dig och mig :)

Innehålllet är uppdelat i 5 sektioner med följande innehåll:

  1. Buffett som person, hans famil, partners, förebilder och investeringar.
  2. Korta studier av några av de affärer Buffett gjort.
  3. Hur skulle Buffett kunnat agera i Sverige
  4. Buffett-citat
  5. Frågor och svar om Buffett
Det var en intressant bok att läsa, men jag kan inte säga att jag är en bättre investerare nu än jag var innan. Boken är nästan skriven som en hyllning till Buffett och det märks vem Per har som förebild :)

Så, vill du ha lite underhållande kuriosa kring världens skickligaste investerare så tycker jag absolut du ska läsa den här boken - 139 kronor hos adlibris är knappast något rån. Vill du däremot lära dig mer om detaljerna i Buffetts strategi så rekommenderar jag "The Warren Buffett way", som jag skrev om 2008, istället

TTFN
Markus

torsdag 20 maj 2010

Säljer fonder

Jag tror att vi är på väg ordentligt nedåt så idag har jag lagt en säljorder på ca 1/3 av mitt fondinnehav.
Hela euro-krisen skrämmer mig och det känns inte som att det blir bättre och bättre heller. Jag må ha fel, men det är en risk jag är villig att ta.
Vänder börserna upp igen kommer jag köpa tillbaka fondandelarna efterhand.
Fortsätter det surna säljer jag antagligen ytterligare 1/3 nästa vecka - det grämer mig lite att jag inte sålde redan förra veckan.

Detta ger mig en liten reavinst i vanliga depån att kvitta mot lite förluster tagna tidigare i år. Jag får även chansen att flytta över pengarna i kapitalförsäkringen.

TTFN
Markus

tisdag 18 maj 2010

Pensionskoll

Jag kollade upp hur min pensionsprognos ser ut - oftast brukar det vara skrämsel och elände.
Jag satte visserligen både hög löneutveckling och hög avkastning (5,5%/år) men resultatet var överraskande positivt!
Det visar sig att de första 5 åren som pensionär kommer jag få ut 86% av min beräknade slutlön och att jag därefter kommer att få ut 67%. Det borde inte vara några som helst problem att leva på!

Jag pensionssparar visserligen 1000kr/månad, men det är det enda - resten får jag via jobbet och staten. Jag har ingen speciell pensionslösning avtalad.

Gött!

TTFN
Markus

måndag 17 maj 2010

Lite mer personligt...

Kommentatorn Kalle gav mig i förra inlägget kritik för att bloggen tappat sin personlighet eftersom jag bara skriver om enskilda affärer och under senare tiden helt utelämnat allt som har med mig som person att göra.
Kritiken är väldigt välförtjänt och jag har själv reflekterat över det många gånger.
Samtidigt blir det lätt att jag tänker att de som följer min blogg antagligen inte bryr sig ett skvatt om mig som person utan enbart är intresserade av hur det går med mina investeringar och däremellan pendlar jag.

Det kan vara så att Kalles kommentar var sparken jag behövde för att lätta lite på portarna till personen bakom bloggen igen. Jag börjar med en uppdatering om min karriär som jag nog inte skrivit om på över ett år, berätta gärna i en kommentar om detta är intressant eller om det bara är "dravel"!

Jag är fortfarande chef på samma position som jag var tidigare, jag ånjuter ett stort förtroende från mer seniora ledare och jag har en väldigt stor frihet i mitt arbete.
För tillfället har jag sex anställda som jag trivs väldigt bra med. Vissa dagar är det tufft att vara chef; i höstas var jag tvungen att avskeda en av mina anställda. Det var bland det svåraste jag gjort i mitt liv - jag visste vad det skulle innebära för honom, hans familj och deras livssituation - trots det måste jag sätta lojaliteten mot företaget i första rum.
Förutom den incidenten har mitt arbete varit relativt lätt, om än hektiskt, under mina två första år som chef och inklusive den incidenten tycker jag att de varit väldigt lärorika och och har utvecklat mig mycket som människa.
Jag hoppas att jag får ett större ekonomiskt och strategiskt ansvar över tiden - idag har jag budgetansvar, men inte resultatansvar och det är cheferna 2 och 3 steg upp som sätter de stora strategierna.
Jag hoppas också att jag ska få vidareutveckla mitt ledarskap genom utbildning och genom praktiskt erfarenhet - jag känner mig ofta väldigt junior i mitt ledarskap men jag är ödmjuk inför uppgiften och försöker lära mig så mycket som möjligt på vägen!

Det får räcka som en första inblick i min nuvarande vardag! Jag återkommer gärna med mer om intresse finns :)

TTFN
Markus

måndag 10 maj 2010

Väldigt likvid

Efter fredagens utblåsning utlöstes flera av mina stop loss.
Jag återkommer med detaljerna när jag har lite mer tid.

Framtiden får utvisa om jag lyckades sälja på botten - det ser så ut idag när börsen öppnar, men krisen är nog inte över än.

Marknaden är lite väl volatil för att jag ska våga göra något nu. Jag ligger kvar likvid ett tag och utväntar vart det ska ta vägen.

Följande stop loss utlöstes:
Fortum, Investor, Hennes & Mauritz

söndag 9 maj 2010

Strategiarbete enligt Jack Welch

Många tror att strategiarbete är något svårt där man måste gräva ner sig flera dagar i siffror, extrapoleringar och svåra algoritmer för att kunna läsa var ett företag ska i framtiden.

Jack Welch talar givetvis från sitt perspektiv som fd vd för General Electrics när han berättar vad han anser om strategiarbete, men jag tror att detta är applicerbart på många andra ställen i världen där man vill staka ut en långsiktig riktning.
Citatet är kort, men otroligt innehållsrikt! Håll till godo:

In real life, strategy is actually very straightforward. You pick a
general direction and implement like hell.

Citatet kommer från Jacks bok "Winning" som jag just nu läser.

TTFN
Markus

torsdag 6 maj 2010

Sälj: Hufvudstaden

I veckans fall har jag nu sålt av mitt innehav i Hufvudstaden.
Jag fick 53.50 stycket för de 85 aktier jag hade mot de 60kr jag betalade för dem.
Totalt har affären kostat mig 552,50 + 78 kr i courtage.

Jag hoppas på en sättning på några procent till - sen tror jag att det börjar dra ihop sig till en comeback i SEB. Precis som för Swedbank kommer nog vinsterna snart att börja visa sig där.

TTFN
Markus