torsdag 3 februari 2011

Provar ny funktionalitet hos Avanza

Det är ett par företag som jag håller ögonen på (analyser kommer) och där jag satt en nivå vid vilken jag känner att jag skulle vilja köpa på mig lite aktier i företagen.
För att få detta att ske har jag hittills använt mig av två tekniker;
1. Skapa ett kurslarm hos Avanza och när kursen sjunkit till en attraktiv nivå så får jag ett mail och jag kan gå in och lägga en köporder.
2. Lägg upp köpordrar på den nivå jag vill köpa på och vänta.

Variant 1 har svagheten att om det bara är en tillfällig dipp hinner jag kanske inte logga in och lägga in min order och variant två har svagheten att den binder upp mycket pengar på grund av många ordrar. Där vi står idag tänkte jag köpa för ca 10.000kr och om jag har 3 bolag jag är sugen på så måste jag ha 30.000kr i likvider på kontot.

Så, jag bestämde mig för att testa variant nummer 3:
3. Trigger utan order med efterföljande order utan trigger. I Avanzas stop-loss funktionalitet kan man lägga ordrar som följer varandra. Här lägger jag en trigger på att om Aktie A går under 100kr så ska stop loss lösa ut. Stop loss gör dock inget annat än att aktivera följordern. Följordern i sin tur är en order utan trigger - vilket gör att det blir en helt vanlig order på marknaden. På så sätt kan jag med 10.000kr på kontot ha 3 företag vars aktiekurser jag ligger och bevakar och när kursen på ett av dem går under en viss gräns så lägger jag en order. Fiffigt värre.

Svagheten med variant 3 är att om fundamenta ändras (rapport/pressmedelande) så kan kursen störtdyka och jag köpa utan att jag hinner ta bort min stop loss. Därför har jag varit noga med att ingen av dem ligger över respektive företags rapportdatum.
Visserligen ska man inte döma företagen på en enskild rapport, men det kan vara värt att överväga sitt köpbeslut igen om det kommer negativa nyheter.

Jag tycker att det verkar som en väldigt smidig funktion - återkommer om hur nöjd jag är med den :)

TTFN
Markus

2 kommentarer:

Adrian Larsson sa...

Om jag lägger en stop-loss utan order och har ställt in att få mail vid avslut kommer jag då få mail när aktien når kursen som jag vill?

Markus sa...

Hallå Adrian!
Det vet jag inte, men du kan få mail vid en viss kurs enkelt genom att använda funktionaliteten för Kurslarm som du hittar under
Spara & Placera -> Bevaka -> Larm

Lycka till!
//Markus