fredag 4 februari 2011

SEB: Starkt och aktieägarvänligt

Idag rapporterade SEB, mitt näst största innehav, sitt resultat för 4:e kvartalet samt helåret 2010.

Rapporten är stark överlag och utdelningen höjs ordentligt från 1kr till 1.50.
SEB börjar göra stora kreditåtervinningar i baltikum (återför reservationer som gjorts tidigare) vilket ger ett väldigt starkt resultat.
Även rensat för kreditåtvervinningarna är rapporten stark och både räntenetto och provisionsnetto är betydligt högre än förväntningarna.

Det enda som jag reagerar över att att kostnaderna dragit iväg något. Vi får se under dagen om Annika har några kommentarer kring det. Kan det vara omkostnader relaterade till försäljningen av den tyska verksamheten? I så fall borde kostnaderna redan varit kända.
Det blir intressant också att se vad Annika har att säga om framtiden, företagsaktiviteten ser ut att öka något, vilket bör gynna SEB.

Det känns tryggt att vara aktieägare i SEB och kunna ta del av lite av de magiska vinster som hantering av OPM ger (OPM = Other peoples money).

TTFN
Markus

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är det aktieägarvänligt med hög lön för att överhuvudtaget jobba där - och sedan för att de ska göra något produktivt ska de ha bonusar... Falkengren har gjort sig ett namn som girig skata, det vet alla med insyn i banken.

Dessutom är inte direkt avkastningen strålande heller.

Vad är aktieägarvänligt? Utveckla gärna.

/Tjänsteman SEB!

Anonym sa...

Håller med ovanstående.

Om man med aktieägare menar ledning och personal som via optioner och dylikt skor sig på övriga ägares bekostnad, då är Seb aktieägarvänligt.

Huvudägaren Investor är inte heller känd för att vara aktieägarvänlig, t ex i Elux får VD en årslön på 75 Mkr. Skulle han göra ett sämre jobb om han fick 15 Mkr per år? Ja, säger Börje Ekholm och Wallenbergarna.

Spartacus sa...

Grattis till utdelningsökningen. Själv är jag skeptisk till SEB (till flera bankaktier löverlag iofs). 2040 skrev en del om SEB på http://40procent20ar.blogspot.com/2010/01/dags-att-ta-ett-aktivt-beslut-saljer.html

Markus sa...

Angående aktiägarvänlighet tycker jag att företag som delar ut runt 50% av vinsten har en bra inställning till sina ägare.
Avseende bonusar och optionsprogram, se nytt inlägg :)
//Markus

Anonym sa...

En direktavkastning på 2,6 % tycker du är bra? Vad konstigt. Om du tycker man delar ut stor % av vinsten, så kanske vinsten är låg? i förhållande till många andra mer kvalitativa bolag.

Markus sa...

Jag håller med om att det inte är bäst i klassen, men ändå helt ok med tanke på var företaget var för bara något år sedan.

//Markus

Anonym sa...

Direktavkastningen låg förra året runt 2,2%, det var uselt, och i år för lågt med. Bankens vinster är låga helt enkelt eller så går pengarna till bonusar, det vet ju alla vad den giriga skatan Falkengren tycker om sådant.