söndag 22 mars 2009

Att springa i ekorrhjulet

För ett par dagar sedan fick jag en kommentar till ett av mina inlägg från "Finans-Farmor" som jag tyckte förtjänar lite extra uppmärksamhet, så här kommer kommentaren och svaret på densamma:

Jag kan inte låta bli att anmära på en sak. På din titel låter det som att du vill bort från detta snäva perspektiv med kronor och ören som enda fokus. Jag uppfattar det på beskrivningen som att du vill vidga dina vyer från "svennsons". Men i själva bloggtexten verkar du bara springa snabbare och snabbare i ekorrhjulet.

Hej Finans-Farmor!
Tack för din kommentar! Jag har gått och funderat på vad du skrivit sedan jag fick kommentaren för några dagar sedan.
För tillfället accelererar jag ekorrhjulet, precis som du säger. Jag gör mitt bästa för att vara en bra make åt min fru, att lära mig allt jag kan om finansmarknaden och jag försöker att ständigt överprestera på mitt jobb för att komma vidare i karriären. Jag sparar så mycket pengar jag kan göra utan att kompromissa allt för mycket på min levnadsstandard.
Det är klart att det blir högt tempo och höga krav och jag höjer ribban hela tiden.

Mitt fokus på kronor och ören kommer sig av att jag inte är så stadd i kassan som jag vill vara. Jag måste ta hand om de slantar jag sparat så att de växer och blir fler.
Jag räknar med att lägga mycket möda på att tjäna och spara så mycket pengar som möjligt de kommande 10 åren för att sedan börja dra ner på tempot.
Det är klart att mycket kan hända som förändrar planen, men så ser den ut just nu.
Egentligen har jag inte som mål att sluta jobba, men jag vill inte vara beroende av att jobba - det är en stor skillnad. Den dagen då jag känner att jag jobbar för att jag vill och inte för att jag måste tjäna pengar - då känner jag att jag är ute ur ekorrhjulet.
Efter det hoppas jag att jag och min fru ska kunna skörda frukterna av sparandet och att vi kan ha ett härligt och harmoniskt liv fram tills vi vänder näsan i luften.
Men tills dess är det hederligt gnetande som gäller :)

Hoppas att du tycker att du fick ett utförligt och bra svar!

TTFN
Markus

7 kommentarer:

Anonym sa...

76 sätt att tjäna pengar på internet

Jag har satt samman denna lista på fullt allvar – jag vill verkligen att du tjänar pengar och blir rik! Och när du väl är rik, glöm inte vem du fick tipsen av!

En del av tipsen är ganska bra medan andra inte är så mycket att ha. Anledningen till att jag har med dem alla på denna lista är för att jag har träffat människor som tjänar pengar på dem alla, även om en del är mer förekommande än andra. En del av tipsen går in i varandra, så det kanske känns lite som upprepning, men tror mig, det är en ganska så tydlig skillnad mellan dem.

Alla av tipsen har jag fått från personer som äger hemsidor där de gör just det jag tipsar om. Jag har suttit ner med dem och pratar igenom hela deras affärsmodell och hur de genererar pengar. De gav mig papper på alla deras intäkter och lönsamhet. En del av dem gav mig även tillgång till deras Adsense-konto så att jag kan dubbelkolla. Om jag skall vara ärlig så var en del av hemsidorna så bra att jag faktiskt köpte en del av dem. Dessa hemsidor tjänar mig väl idag. Checka in själv: http://www.tjanapengar.dk/76-satt-att-tjana-pengar-pa-internet

mydyingride sa...

Det får jag säga var en gedigen lista. :P Vi säger genast upp oss från våra jobb och spammar reklam för viagrapiller eller klickar på länkar och köper och säljer domännamn hela dagarna! Så blir vi rika! RIKA!

Nej men allvarligt? Anonymt? Vad tycker du om listan broder, finns det lätta pengar?

Bryggarn' sa...

Anonym: Lite väl spam-känsla över det inlägget. Jag har väl knappast frågat över information om hur jag kan tjäna pengar på internet?

Marfina: *fniss*

Anonym sa...

Jag håller dig i den här frågan. För mig innebär ekorrhjulet:
Du måste arbeta för att tjäna pengar. Dina utgifter ökar vilket betyder att du måste arbeta ännu mera och så fortsätter på det här viset eller står i bästa fall stilla.

Att komma ut ur ekorrhjulet handlar om att skapa passiva inkomster, tex avkastningen från aktier eller ett företag du startat men själv inte behöver arbeta i.

Enklaste vägen för många att komma ut ur ekorrhjulet är just att arbeta hårt och flitigt under en period av sitt liv, men att i stället för som Svenssons i allmänhet konsumera upp frukten av det hårda arbetet i stället få frukten, pengarna att föröka sig och växa på egen hand, så att man en dag kan leva på de pengar man tjänat tidigares barnbarnsbarn.

Jag påstår inte att detta är den enda vägen att komma ut ur ekorrhjulet men för de flesta människor är det nog den lättaste och mest logiska vägen.

Bryggarn' sa...

Jakob: Word. :)

Anonym sa...

Borde det inte heta Hamsterhjulet? Hur ofta springer en ekorre i ett hjul? ;-)

/Johan

Bryggarn' sa...

Johan: Kunglig iaktagelse :)