måndag 10 maj 2010

Väldigt likvid

Efter fredagens utblåsning utlöstes flera av mina stop loss.
Jag återkommer med detaljerna när jag har lite mer tid.

Framtiden får utvisa om jag lyckades sälja på botten - det ser så ut idag när börsen öppnar, men krisen är nog inte över än.

Marknaden är lite väl volatil för att jag ska våga göra något nu. Jag ligger kvar likvid ett tag och utväntar vart det ska ta vägen.

Följande stop loss utlöstes:
Fortum, Investor, Hennes & Mauritz

10 kommentarer:

Anonym sa...

Du vet vad som sagts om stop-lossar, mäklaren tjänar alltid vare sig du gör det eller ej. Det uttrycket känner du kanske igen från B. Grahams bok, The Intelligent Investor?

Men det som är bra med din strategi, det är att du kommer aldrig vara med i börskrascherna.

Kalle sa...

Tycker det är en svaghet i strategin. En veckas kursfall och massor av stop-lossar löses ut. Sen stiger kurserna och du får hoppa på på en högre nivå. Du kanske skulle dela upp dina inköp i två slag, ett antal aktier där du fortsätter med nuvarande strategi och ett antal aktier som du känner starkt förtroende för (t.ex: H&M, Investor) och som du inte säljer vid små kursfall utan som du äger långsiktigt? Det är mitt förslag till en utveckling av strategin. =)

Jag måste ge dig lite kritik också: När jag hittade bloggen för något halvår sen tyckte jag den var riktigt bra. Jag läste igenom alla historiska inlägg och har följt den sen dess. Tyvärr tycker jag att den blivit betydligt mindre intressant senaste året; mindre personlig och uppdaterad mer sällan. Nu handlar den mest om enstaka köp och sälj och det känns inte lika spännande som förr när det var lite mer livshistoria som var intressant. Jag förstår att det tar mycket tid att blogga och det är svårt att hålla uppe motivationen, men som sagt (och det säger jag inte ofta) Det var bättre förr! =)

Anonym sa...

Lider lite med dig idag när HM stiger lite. Jag var inne på att använda stop-loss i början när jag köpte aktier. Som tur var fattade jag aldrig hur man gjorde, jag försökte lägga in stop-lossen direkt i köpordern... Gick inte riktigt... Sen sket jag i dem när jag följt kurserna på mina aktier ett tag. Vad är meningen med att ha en stop loss på HM exempelvis? Den kommer sjunka som en sten i den allmänna yran men om det är nån aktie som jag väntar mig ska återhämta sig tidigt så ligger den nog bra gott till. Kalle har en bra synpunkt tycker jag. Ge fan i stop-lossar på kärninnehavet och sikta på att ha dem långsiktigt.

Anonym sa...

Tycker man är fel ute när man har förälskat sig i några aktier så att man kallar dem kärninnehav. Bara att kolla hur många aktier som varit bättre att köpa och behåll än att tillämpa stop-loss på de senaste 10 åren.
Sen verkar många tro att stop-loss ska vara ett sätt att öka vinsten när det i själva verket är ett sätt att säkra vinst och minimera förlust.

Anonym sa...

Förälskat sig i? Konstig kommentar tycker jag. Att äga aktier har inte ett dugg med känslor att göra.

Har du hört talas om Warren Buffet? *Köp aktier i företag du förstår. *Köp aktier du kan tänka dig att behålla för alltid. (10 år är för mig och många andra en begränsad period.)

Aktier som varit bättre att köpa och sälja istället för att behålla? Har du räknat in utdelningarna i det resonemanget? Aktier är för mig inget spekulationsinstrument, de är ägarandelar i företaget. Ägarandelar som ger mig en regelbunden del i det aktuella företagets vinst. Att börskursen dyker i ett företag som redovisar regelbunden och ökande vinst från år till år rör mig inte i ryggen. DET är ett kärninnehav.

Anonym sa...

Hellre 39 kronor till mäklaren än att sitta och fippla och inte gå ur förrän man är långt ner i backen. Glidande stoploss eller en stoploss som man själv flyttar uppåt efter en förutbestämd strategi (läs t.ex. Stan Weinsteins bok) for the win.

För min egen del visar min TA-strategi att jag ska vara utanför marknaden för tillfället. Sålde allt utom Black Pearl i slutet av förra veckan. Ska bli intressant att se vart detta bär.

/Johan

Bryggarn' sa...

Hallå Allihopa!
Ledsen för sent svar, jag har varit på tjänsteresa och inte haft tid för bloggen (igen :( ).

Tack så jättemycket för alla engagerade kommentarer!
Ett extra stort tack till Kalle för kritiken och jag håller med dig till fullo - det var bättre förr!
Jag hoppas att jag ska hitta tiden att komma tillbaka dit!

Stop-loss vara eller icke vara kan man diskutera in absurdum. För min del fungerar det bra som ett sätt att minimera förluster. Jag tror vi står inför ett fortsatt fall ett tag till framöver och när kurserna vänder uppåt tänker jag kliva på igen. Kanske blir det till en lägre kurs, kanske inte - men det viktiga är att jag inte sitter kvar med aktier genom ett stort ras. Det är så min strategi är uppbyggd för tillfället.

När det gäller aktiers syfte som investering eller spekulationsinstrument kan man också diskutera in absurdum. När jag köper in mig i något av bolagen på Large Cap listan känner jag inte jag tillför något som ägare, jag är bara en tjomme med ett par aktier.
I framtiden hoppas jag på att kunna ha ett långsiktigt ägarintresse i bolag och förädla verksamheten, men den motivationen är väldigt låg när jag äger 0,0000000000000001% av bolaget.
Därför känns det viktigare för mig att jag kan ta mig ur om proppen går ur och trygga mitt kapital. När jag har tillräckligt med pengar för att på allvar kunna spela någon roll i ett företag, då köper jag antagligen med livstid som horisont.
Det är mina tankar till investeringar/spekulation.

//Markus

Anonym sa...

"När jag har tillräckligt med pengar för att på allvar kunna spela någon roll i ett företag, då köper jag antagligen med livstid som horisont."

Förstår väl i princip vad du menar men applicera tänkandet på en annan händelse; exempelvis riksdagsvalet i höst, resonerar du likadant då? "Äh jag är bara en av 6 miljoner som röstar, min röst betyder inget."

"En tjomme med ett par aktier.." Jo det är du väl förstås men du är en del av det i alla fall och vinsten du får (om du slutar sälja dina aktier i tid och otid förstås ;-p) bevisar ju det, eller hur?

Inte för att vara den som är den (och i förhoppning att du inte är humorlös :-o) men du inser hur mycket pengar du skulle behöva för att vara en förändrande, påverkande kraft i ett företag eller? Du mot wallenberg i en fråga eller... Om du har som ambition att bilda en dynasti som dina framtida ättlingar en dag kan skörda frukterna av så hyllar jag dig men om du tänkt bli en drivande kraft i bolag på Large Cap-listan inom din livstid så vettefan vad jag ska tro...

Anonym sa...

Markus visar här med tydlighet att han inte tagit till sig ett skit av all kritik han fått.

Mentala blockeringar är dyra.

Bryggarn' sa...

Anonym med humor: Jag förstår din poäng till fullo och analogin med riksdagsvalet har viss relevans även om jag inte tycker att man kan applicera den rakt av - i riksdagsvalet har alla varsin röst, ingen har 50.1% som tur är :)

Jag är inte så naiv att jag tror att jag kommer ha en kontrollpost i något LargeCap bolag under min livstid. Vad jag däremot hoppas på, när jag har ett par miljoner, är att köpa in mig i ett stabilt lokalt bolag med stadiga kassaflöden och en anständig tillväxt. Det är på den marknaden jag vill agera primärt.

Jag vill vara nära verksamheten, förstå varenda del på lagret (om det finns ett sådant), känna varenda medarbetare och vara med att skapa värden både för medarbetare och för mig som ägare. Det tror jag aldrig att jag kommer kunna göra som delägare i ett börsbolag - de är stora och komplexa och opersonliga. Därför handlar min tid som spekulant/investerare på börsen inte om så fasligt många år, det är bara en fas då jag bygger upp kapital. Därmed vill jag heller inte riskera att dras ned i djupa nedgångar som kan ta 10-15 år att återhämta.

Anonym med taskig attityd: Jag vet inte hur trångsynt du är för att ha lyckats komma till slutsatsen att jag inte tagit till mig ett skit? Finns det inte utrymme för oliktänkande i din värld? Är det inte hälsosamt med debatt och diskussion? Borde jag bara skrotat alla mina idéer och åsikter bara för att du och några till tycker annorlunda?
I så fall borde du nog flytta till Nordkorea eller någon annan kommunist-stat och undvika kapitalistiska samhällen då de främjar individuellt tänkande och agerande.
Jag lyssnar på och begrundar alla kommentarer jag får, så länge de inte är genomsyrade av rutten attityd så som din egen är.
Du är dock varmt välkommen tillbaka med trevligare kommentarer så ska du få det samma tillbaka av mig. Deal? ;-)

//Markus