fredag 7 januari 2011

Krydda: HMS Networks

Jag har spenderat några timmar med att läsa på och och försöka bilda mig en uppfattning om HMS Networks. Eftersom HMS Networks är ett tillväxtbolag med vind i seglen är det svårt att analysera det utifrån Grahams defensiva kriterier. Här gäller det snarare att bedöma potentialen för försäljnings- och vinsttillväxt och möjligheten till att bibehålla en tillväxtvärdering.

Om HMS Networks
HMS Networks är ett Halmstadbaserat företag, noterat på small-cap, som tillverkar och säljer under varumärket Anybus kommunikationslösningar för industrin. Det vill säga komponenter för kommunikation mellan olika maskiner och olika nätverk. Marknaden är delad i två segment vilka HMS kallar den öppna och den slutna markanden. Den öppna marknaden består av företag som behöver köpa till kommunikationslösningar till sina stora installationsprojekt, dvs leverans direkt till slutkund. Den slutna marknaden består av leverans till stora tillverkare av industrimaskiner för inbyggnad i deras system. HMS bedömer marknadernas storlek till att den öppna marknaden är ca 1,5 Mdr SEK och den stängda runt 6,5-8Mdr. Det är betydligt svårare att sälja på den stängda marknaden då stora tillverkare gärna tillverkar även kommunikationslösningarna själva.
HMS Networks börsnoterades 2007 och har sedan dess handlats mellan 50 och 119kr.

Finansiell ställning
Bolaget har en finfin finansiell ställning med en soliditet på höga 70%. Det är faktiskt så starkt kapitaliserat att det når upp till Grahams tuffa kriterier på balansräkningen.
Något som fångade mina ögon vid analys är en stor goodwillpost som utgör 2/3 av balansräkningen. Vid närmare efterforskning visar sig den vara hänförlig till Segulahs uppköp av bolaget 2004 då bolaget köpte sig självt för att skapa ett nytt moderbolag, det är alltså företaget själv à 2004 som redovisas här. Summan har varit konstant sedan noteringen.

Försäljning och försäljningstillväxt
Bolaget har sedan 2005 haft en försäljningstillväxt från 17,63kr/aktie till 21,92kr/aktie 2009 dock var försäljningen 2008 hela 29,94kr/aktie och 2006 och 2007 överträffade också 2009.
För ett tillväxtbolag förväntar jag mig minst 15% årlig försäljningstillväxt vilket för 2010 ska innebära en försäljning på ca 25,20kr. Extrapolerar jag resultaten för Q1-Q3 till att inkludera Q4 landar jag på ca 30.50kr/aktie vilket skulle innebära att företaget tagit igen det förlorade året 2009 och är tillbaka på strax över 2008 års försäljning.
Orderingången ökade under de tre första kvartalen 2010 med 44% så det är vind i seglen för HMS Networks.

Vinst och vinsttillväxt
Katastrof-året 2009 sänkte vinsten per aktie till 1.88kr/aktie vilket faktiskt är något mindre än vad företaget lyckades leverera 2005. Jag anser dock att finanskrisen är att bedöma som en extraordinär händelse och räknar istället på förväntat resultat 2010. Med utgångspunkt i att Q410 kommer in ungefär i linje med tidigare kvartal 2010 bör vinsten per aktie i år landa på ca 5.50kr/aktie. Alltså ungefär i linje med 2008 år och nästan 3 gånger bättre än 2009.

Ägarbild
För tillfället är Gustaf Douglas via sitt företag Latour största ägare med 15,9% av röster och kapital. Gustaf har många gånger visat på hur duktig han är på att förädla bolag, det mest lysande fallet är väl Securitas. Förutom Latour finns tidigare vd (1988-2009) och nuvarande styrelseledamot Nicolas Hassbjer som tvåa med 14,4%, därefter vd Staffan Dahlström som god trea med 14,3% av kapitalet.
Hos denna trio finns således ca 45% av rösterna och man kan väl utan att överdriva säga att management har ett tungt ägarintresse i bolaget :)

Framtiden
I november 2010 gick vd Staffan Dahlström ut med ett pressmeddelande där han klargjorde att HMS Networks nu går in i en tillväxtfas där företaget tillfälligt är redo att släppa sitt lönsamhetsmål om en rörelsemarginal som överstiger 20%.
Detta handlar förstås om att bolaget ser att de behöver göra investeringar för att kunna växa vilket man får ha förståelse för som ägare. Man förväntas avstå vinst idag för att få mer tillbaka senare - fair deal.
Att bolaget gör detta tycker visar på de bedömer att det finns stor potential att ta större marknadsandelar än vad företaget har idag - annars hade nog styrelsen satt sig på tvären.
Från allt jag kan bedöma ser framtiden ljus ut för HMS Networks.


Bolagets värdering
Företaget handlas idag kring P/E 19 baserat på förväntat resultat för 2010. Detta är utan tvekan en tillväxtvärdering, men inte skrämmande hög. Jag tror att bolaget med sina ljusa framtidsutsikter kommer kunna försvara en tillväxtvärdering och att vi kommer se bolaget handlas i området kring P/E 20 även framöver. Med 15% vinsttillväxt som utgångspunkt blir P/E för 2011 16,4 och för 2012 14,3. Inte speciellt högt för den långsiktige ägaren.

Beslut
Jag tycker att HMS Networks är en riktig pärla på småbolagslistan. Värderingen på P/E 19 är inte avskräckande hög med tanke på företagets framtidsutsikter.
Aktien har dock haft en kraftig stigning i princip hela 2010 och om det inte kommer en sättning med 10-20% ner till 85-95kr kommer jag avvakta årsrapporten för 2010 innan jag köper för att se att HMS lyckats leverera ytterligare ett bra kvartal.
För tillfället avvaktar jag alltså, men jag vill absolut vara med på HMS resa framöver!

Vad tyckte du om denna analys i jämförelse med mina tidigare Graham-analyser? Kommentera gärna!
TTFN
Markus

Inga kommentarer: