torsdag 27 januari 2011

AstraZeneca slår förväntningarna

Idag på morgonen rapporterar AstraZeneca sitt helårsresultat för 2010 och lämnar guidning inför 2011.
Alla redovisade siffror, både avseende vinst och försäljning som helhet samt på produktnivå kommer in strax över förväntningarna.
Guidningen för 2011 ser jag också som stark där analytikernas förväntningar ligger i mitten av det spann som AZ lämnar. Dessutom utökas aktieåterköpsprogrammet från ca 2 Mdr USD 2010 till 4 Mdr USD 2011.

Tillväxten i tillväxtländerna är stark och AZ ökar försäljningen med ca 16% mot föregående år vilket givetvis minskar beroendet till USA. Man ska dock inte glömma bort att AZ har svårt att följa upp sina läkemedel med nya succéer och försäljningen väntas minska ca 11% över de kommande 4 åren  på grund av patent som löper ut och konkurrens från generika - därav dagens låga P/E-tal.

Icke desto mindre är aktien idag att anse som utbombad och med den höga direktavkastningen samt stora aktieåterköp ser jag det som motiverat att vara med på resan framöver, AZ bevisar gång på gång att det finns en otrolig styrka i försäljningen och att det är svårt för generika att snabbt konkurera ut de etablerade läkemedlen.

Förväntningarna under 2011 är att man ska kunna få Brilinta godkänt på den amerikanska marknaden. FDA begärde i december in ytterligare information och AstraZeneca har besvarat den. Eventuellt kan en försäljning börja redan under första halvan av 2011 även om det kan vara lite på den optimistiska sidan.

Nu återstår bara att se hur aktiemarknaden reagarar på denna, i mina ögon, relativt starka rapport.

TTFN
Markus

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Instämmer!

Anonym sa...

SKRIV FLER INLÄGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Jag tröttnade på Blondinbella och Kissie

Bryggarn' sa...

Anonym: Underbart! Välkommen tillbaka och tack för ett störthärligt asgarv! :)