söndag 2 januari 2011

Reviderad budget 2011

Eftersom jag inte tog hänsyn till att jag kommer vara föräldraledig andra halvan av 2011 måste jag revidera den budget jag presenterade i December.
Antagligen kommer jag att vara pappaledig från ca mitten på september och åtminstone året ut. Under den tiden kommer våra inkomster i familjen sjunka dramatiskt eftersom taket på föräldrapenning går någonstans kring 27.000 och min fru antagligen kommer att studera.
Det gör att jag inte räknar med att kunna spara något under tiden jag är föräldraledig och den nya budgeten för 2011 blir på totalt 114.000kr:

2011 Budget
januari
9 000,00 kr
februari
9 000,00 kr
mars
45 000,00 kr
april
9 000,00 kr
maj
9 000,00 kr
juni
15 000,00 kr
juli
9 000,00 kr
augusti
9 000,00 kr
september
- kr
oktober
- kr
november
- kr
december
- kr
114 000,00 kr

Detta avkall på 36 000 kronor som aldrig blir sparade känns som en självklarhet för mig för att få stanna hemma med vårt barn och jag ser fram väldigt mycket mot den tiden vi ska få tillsammans trots att han/hon ännu inte är född :)

TTFN
Markus

10 kommentarer:

Cristoffer sa...

Stort grattis!!!!!

Markus sa...

Tack så jättemycket, vårat lilla IVF-under är beräknat till 27:e februari! Du ska veta att jag håller både tummar och tår för att ni ska få adoptera under 2011! Det är verkligen er tur nu!
//Markus

Tomas sa...

Jag vet att det kanske är för privat så jag förstår om du inte vill delge detta. Men det skulle vara intressant att få veta hur stor del av inkomsterna som är sparande, hus-utgifter, lån mm.

Anonym sa...

Hej!
Hittade hit via svd. Nu känner jag inte dig, men ville bara säga att du låter klok som har ett tydligt mål men är beredd att omvärdera när något viktigare dyker upp (ett barn!). Vissa saker kan ju inte mätas i pengar, även om pengar helt klart underlättar livet.
Ha det gott o lycka till med kommande bebisen!
/Kristina

Danger sa...

Hur kan du spara 45000kr i mars. Får du en bonus då?

Och som Tomas säger skulle vara intressant att se hela kalkylen. Det är ju inte svårt att spara pengar om man inte har några utgifter och dessutom tjänar ordentligt med pengar.

Och varför kan du inte spara när du är föräldraledig? Går inte ekonomin ihop trots att du säger att du skall få ut 27000kr i månaden.

Jag gjorde inga avkall på mitt sparande när jag var föräldraledig och jag har inte ens 27000kr i lön innan skatt.

Markus sa...

Tomas: Tack för din kommentar och jag förstår din nyfikenhet. Jag har dock inte delat upp det så riktigt, jag sparar enligt budget varje månad, utöver det sparar jag 1000kr i IPS. Resten av den lön jag får ut åker rakt in på vårt gemensamma konto tillsammans med min frus lön. Därifrån betalas räkningar, buffertspar, lån och andra livsomkostnader.

Kristina: Hej och välkommen och tack så jättemycket för din kommentar, den värmer. Kul att höra att jag inte framtäller mig själv som en girig snåljåp, för det känner jag mig verkligen inte som :)

Danger: Tack för din kommentar!
I mars kommer min årliga bonus, det stämmer. Jag vet inte om den blir så stor, men jag hoppas :)
Jag vill inte ge procentsatser kring min ekonomi, det blir snabbt att det ska mätas och dömas om man gör det och det har jag ingen strävan efter. Jag sparar som jag sparar, jag gör det för min och min familjs skull och så mycket som det passar oss :)
Som jag skrev kommer min Fru antagligen börja plugga samtidigt som jag är föräldraledig vilket gör att även hennes inkomst minskar väldigt mycket, därför vill jag inte utgå ifrån att jag kan spara något under den tiden.
Dessutom är taket 27k, sen får man 80% av det - ca 22k minus skatt.

Danger sa...

Hej Markus!

Kan glatt säga att du nog läst lite fel ang föräldrapenning! Taket på föräldrapenningen är mycket högre än när man har sjuk och ligger på ca 42000, vilket du sedan får ca 80% (33000) av om man tar ut 7 dagar.

Och har man en bra arbetsgivare brukar de även lösa ut 10% extra och dessutom ersätta dig utöver de 42000kr om man tjänar mer!

Dock brukar det vara skönt att spara dagar så jag har aldrig tagit ut mer än 5 av 7 dagar per vecka!

En fråga också då jag är ny, sparar du och din fru separat eller är det ett gemensamt sparande?

Markus sa...

Danger: Wohoo! Det låter ju fantastiskt! I så fall blir det ju inte så illa som jag förstått det :)
Angående sparande för oss. Det stora sparandet vi har är det jag skriver om här, sen har vi en buffert på ca 50k som vi har "om något skulle hända" samt sparande till renovering, semestrar och annat som hör vardagen till.

//Markus

Anders sa...

Blev själv förälder 2010 och delar din ambition om sparande med ett mål om ekonomiskt oberoende. Så av egen erfarenhet vet jag att du gör rätt om du prioriterar ditt barn isf sparandet. På något sätt ska livet levas under tiden man når sina mål. Varför inte leva det med den största behållningen av alla! :)

Markus sa...

Anders: Ja, det måste finnas utrymme för att leva även när man sparar :)