lördag 29 augusti 2009

Men det är mycket kvar...

Många är oroliga för att börsåterhämtningen gått för fort och för långt.
Börsen är upp närmare 40% i år.
Men tittar man på grafen över senaste 5 åren så finns det en del till att ta igen innan vi ser 2007 års topnoteringar, vi är fortfarande kring Q3-Q4 2005.
Jag tror inte ens att vi kommer se de höga noteringarna från 2007 någon gång under den här konjunkturscykeln - men det är bara en gissning.
Trots det är jag är bullish ett tag till :)


TTFN
Markus

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tror du om snacket kring oljekriser och miljöförstöring som antas påverka den ekonomiska utvecklingen framöver?

Tror du vi kommer att ha 10% ökning av världens börser i snitt de närmaste 30 åren?

Markus sa...

Hallå Anonym!
Människan är duktig på att anpassa sig snabbt när behovet uppstår. Det kommer bli en stor förändring i samhället när oljepriserna skjuter i höjden, men jag tror inte vi kommer se några jätteeffekter de närmaste 10 åren.

Angående avkastning på börsen så tror jag att vi kommer se en värdeökning på ungefär riskfria räntan +3-4% över de kommande 30 åren så de flesta år blir det inte 10% om man inte räknar in utdelningar.

Vad tror du?

Roger sa...

Jag känner mig ibland osäker om jag när världsekonomin återgått till mer "normala" nivåer skall spara ca 40-50 % i ett räntekonto för att minska risken. Ska kanske tillägga att jag är ung och extremt långsiktig.

Ser det lite som en livsprojekt eftersom jag utan vidare skulle känna som att jag levde ett lyxliv om jag använde hela lönen varje månad, trots att jag är låginkomsttagare. Kommer aldrig att behöva de pengar som jag placerar i egentlig mening.

Vill dock inte se att pengarna "försvinner". Har dock tänkt till. Ponera att börsen på de närmaste 30 åren "bara" skulle öka med hälften av de föregående 30åren. Det skulle innebära drygt 5%.Vilket räntekonto ger sådan avkastning över tid? Och då pratar vi om extremt låg avkastning för att vara aktier.

Tror att man många gånger tidigare i historien trott att börsen kommer att bromsa in. Tänk bara vilka katastrofer och krig som skett genom åren medans börsen ändå på lång sikt tuffar på.

Är övertygad om att alla personbilar i framtiden går på el. Även distributionslastbilar och bussar. Långtradare kan ju i stor utsträckning ersättas av tåg.

Många tror att den tekniska utvecklingen snart är slut. Tänk om det bara är början!!!!

Markus sa...

Mycket tänkvärt Roger.
Det enda man med säkerhet kan säga är nog: De kommande 20 åren kommer vara radikalt olika de 20 åren som var.

Tänk på ett årtal, vilket som helst, och jämför de 20 år som var före med de 20 som var efter. Olika :)

Om man tar 1980. Som världen var 1960-1980 var väldigt olika 1980-2000. Och det går bara snabbare.

Men den som lever får se :)

Roger sa...

Jo, men om jag har räknat rätt så har börsen de senaste 20 åren stigit ca 7 % per år, (från 1989) vilket är en ganska låg avkastning. Vi ska ha klart för oss att vårt utgångsläge i dag är från en väldigt låg historisk nivå.
Spännande i alla fall. Betydlig mer spännande än vanliga räntor! Ha det gott.

Markus sa...

Om jag kan nå 7% avkastning utan att ta allt för stora risker så måste jag nog säga att jag är ganska nöjd. Och precis som du säger: Betydligt mycket mer spännande än räntor! :)