Så har tiden kommit då det är dags att lägga 2010 till historien och blicka framåt mot ett spännande 2011. Innan jag stänger böckerna för gott ska jag dock reflektera lite över året som gott.
Totalen
Värde vid årets start: 257 478
Sparande under året: 144 000 kr
Värde vid årets slut: 415 625 kr
Fördelning
Likvida: 28,33% (Mål minst 20%)
Fonder: 19,75% (Mål runt 20%)
Aktier: 51,92% (Mål max 60%)
Avkastningen
Jag har fortsatt att beräkna min "NAV" på samma sätt som en fond gör. Detta för att inte insättningar (och uttag) ska ge en felaktig bild av hur avkastningen faktiskt är.
Zeds dead beskriver detta i detalj i detta inlägg.
Med denna beräkningsmodell har min portfölj gått upp med futtiga 5,87%.
Under samma tid har mitt jämförelseindex (80% OMXSPI, 20% 5-årig rikgäldsspar + 1%) utvecklats med:
(23,05 * 0,8) + (2,44 + 1) * 0,2 = 19,1%
Min avkastning är med andra ord minst sagt medioker och jag har rannsakat mitt agerande under året och kommit till följande slutsatser som jag bedömer vara rimliga orsaker.
- Jag har inte litat på mina egna analyser utan låtit marknaden stoppa ur mig ur vad som skulle varit bra placeringar.
Fabege och Hufvudstaden är t.ex. upp 64% respektive 32% sedan jag köpte dem, men jag stoppades snabbt ut i fallet i Maj.
Kursen för Beijer Alma har dubblats sedan jag sålde för ca ett år sedan. - Jag har varit för långsam in på marknaden efter en dipp och legat allt för likvid i uppgångarna. Hädanefter ska jag använda dippar till att öka mitt innehav, inte till att sälja av.
- Portföljen har haft en hel del HM och AstraZeneca vilka båda underpresterat mot index.
Långsiktigt är jag dock övertygad om att dessa placeringar är bra så detta är inget jag tänker ändra på. - Fördelningen har beräknats med hänsyn till mitt onoterade innehav medan avkastningen mäts med det exkluderat. Fördelningen sett bara till den aktiva portföljen är ca 30% ränta, 30% globala fonder och 40% aktier. Detta drar givetvis ner potentialen. Detta kommer jag rätta i mina beräkningar.
På grund av detta har jag också ägt för mycket global- och europafonder där utvecklingen varit sämre än i Sverige.
Dessa fyra anledningar ser jag som de största till att detta år gett en så pass dålig avkastning mot index som det gjort. Baserat på detta kommer jag göra några förändringar framöver:
Förändringar
Placeringsstrategin
Efter att jag fick veta att de stopp loss jag använt hos Avanza inte fungerar på det sätt jag trott (och fått information om) att de gör har jag låtit dem löpa ut utan att jag förnyat dem (läs detaljerna här). Jag skrev då att detta antagligen kommer påverkar min placeringsstrategi, men jag visste inte hur.
Tittar jag på året som gått kan jag också se att det som jag bedömer vara två av huvudanledningarna till att jag underpresterat mot index faktiskt har att göra med den tekniska delen av min strategi.
Hädanefter kommer jag köpa samma fina bolag som jag siktat in mig på sedan tidigare enligt fundamental analys och sedan äga dem så länge de fortfarande är fina bolag och så länge värderingen är rimlig. Blir företaget allt för övervärderat är det läge att ta hem vinsten.
Det gör att jag hädanefter skippar allt som har med stop loss och tekniska indikatorer att göra och fokuserar på att hitta riktigt bra företag till ett rimligt pris.
Beräkningarna
Beräkningen av fördelningen mellan räntebärande, aktier och fonder kommer framöver bara innefatta de tillgångar som jag aktivt förvaltar. Annars kommer det även i framtiden ge en missvisande bild när jag mäter min prestanda mot index, detta ändrar jag omgående.
Rökfriheten
Under året har jag vid två tillfällen provat att röka cigarr - det är rent ut sagt skitäckligt! Det är det enda jag rökt och snart har jag haft tre rökfria år. Detta är fortfarande, enligt mig, en av de största bragder jag lyckats med!
Värdet på "sluta-röka-pengarna" är nu 35 796kr, 12 316kr mer än vid årsskiftet. Jag har tillfört 12960kr så även den avkastningen är riktigt dålig. Pengarna har jag sparade i en indexfond som följer Dow Jones Stoxx 50 och utvecklingen i Europa har ju under året varit allt annat än munter. Fonden har under året backat 8,97%.
Inför nästa år höjer jag den månatliga insättningen från 1080 till 1125 (ca 4% årlig schablon KPI-höjning).
På det stora hela
Jag är väldigt stolt över hur bra det går för mig att spara dessa pengar, totala sparade beloppet ökar stadigt varje månad och jag känner ändå att jag lever ett väldigt rikt liv tillsammans med min fru.
För varje månad som går lär jag mig också lite till om företagsvärdering, aktiemarknaden och annat som hör investeringar till. Jag har bara hållit på med detta i tre år och har fortfarande mycket att lära! Som människa är jag en stark förespråkare av "continous improvements", för mig betyder det:
Om du ska göra något; börja på en gång - skjut inte upp det! Våga doppa tårna! Stanna upp regelbundet och reflektera över hur det går, gör nödvändiga justeringar och fortsätt sedan. Gråt inte över spilld mjölk utan gör bättre i framtiden.Det gör att det nederlag som 2010 faktiskt varit ur ett avkastningsperspektiv hjälpt mig att lära mig att bli en lite bättre investerare eftersom jag stannar upp och reflekterar över det jag gör. Detta tror jag är nyckeln till framgång - svälj stoltheten, lägg korten på bordet och var ärlig mot dig själv!
Tack för att du orkade ända hit i ett väldigt långt inlägg, och tack för att du läser min blogg!
Jag önskar dig ett riktigt gott 2011 och hoppas att lycka och glädje ska komma din väg!
Vi hörs snart igen!
TTFN
Markus
10 kommentarer:
Lycka till själv med det nya året! Det ska bli roligt att fortsätta följa dig.
Lycka till med tillskottet i familjen. Det är något alldeles fantastiskt att bli pappa så njut ordentligt av det!
Tror på den nya strategin utan stop loss. Har vid något tillfälle kommenterat att jag tycker det är olyckligt att man ska sälja finfina bolag pga korta svackor i marknadspriset (inte i den låmgsiktiga intjäningsförmågan) så jag tror att du gör helt rätt.
/Kalle
Tack för din raka och öppenhjärtliga rapportering, och även jag önskar ett mycket lyckosamt 2011.
När det gäller din strategi så är jag övertygad om att det är ett misstag att överge stoploss. Du behöver skydda ditt kapital och kunna mäta din avkastning mot de risker du tar. Stoploss kan kännas knepigt för den som är rädd för förluster och för att missa tåget. Men rätt utformade är det ett oumbärligt verktyg, oavsett om du placerar baserat på fundamental eller teknisk analys, och oavsett om du daytradar eller köper på flera års sikt.
Jag tror att ditt problem har varit för snäva stoploss i kombinaton med att du inte haft någon mekanism för att åter ta position efter att du blivit utstoppad. Ett "finfint" bolag kan ju dippa med 50% eller mer under en börsnedgång, och kan man då stoppas ut efter 20% nedgång och köpa in sig igen när kursen stigit 10-20% har man haft stoplossen som en väldigt bra försäkring.
Jag rekommenderar att du använder dig av en stoploss på t.ex. 25% från inköpspriset och låter den sedan glida med högsta kursnoteringen. Det är en enkel och generös stoploss för långsiktigt placerande, som du kan exekvera manuellt.
Utan stoploss löper du risken att sitta i ett utdraget börsfall den tid då du planerat att använda ditt sparade kapital.
Onsdagsfonden: Som alltid värderar jag dina kommentarer högt! Det du beskriver är ju nödvändigtvis inte en stop loss utan snarare förmågan att kliva av när excesserna gått för långt, t.ex. när en aktie sjunkit 25%. Det är något som jag ser som möjligt även om man inte rent tekniskt har en stop loss :)
//Markus
Kalle: Tack för din kommentar och för lyckönskningarna! Jag kan knappt bärga mig till jag ska bli pappa. Vi får som sagt se vad framtiden har i sitt sköte :)
//Markus
Anonym: Tack så jättemycket! Jag värderar mina trogna läsare väldigt högt! :)
//Markus
Hi many thanks for ur blogg.its been a source of useful information.
Discovered beijer alma on ur site read the anlysis and thought its one of the best ompanies had come across on omx.My returns doubled ,to my surprised u exited early,darefter i questioned strategy.i plan to hold this stock as long as possible.
Good luck on ur new arrival
Regards
Tackar också för trevlig läsning 2010 och Beijer Alma som jag är 60% upp på!
Lycka till 2011 och fortsätt gärna med Graham-analyserna, kanske något nytt guldbolag finns på MIDCAP!
//Johan
En spade är en spade... :-)
Om du sätter en nivå där du kommer att gå ur i samband med att du köper en aktie så är det en stoploss. Du har därmed definierat din risk, och kan uttrycka antalet aktier du köper som risk i din portfölj. Detta gäller oavsett om du sätter stoploss på 1 kr eller 25% från inköpskurs.
Sedan är det viktiga att du kan gå in igen, om stoplossen lösts ut och aktien därefter börjar klättra uppåt igen. Detta är det mentalt jobbiga för många, att sälja för att därefter köpa igen, kanske lite dyrare. Men se det som en billig försäkring, för att undvika utdragna och kraftiga nedgångar får du betala några procent i minskning av värdeuppgång.
Anonymous: Hi and thank your for your comment! I'm rather impressed and very happy to have international readers following my blog. Happy to have provided you with such a quality investment, too bad I missed out on it myself :) Thank you for wishing me good luck with the baby!
Johan: Hej och tack! Det kommer nog komma en del analyser framöver. Jag behöver öka min aktiedel markant. Dessvärre är det inte lika lätt att hitta bra placeringar som för något år sedan.
Onsdagsfonden: Jag tror vi pratar om samma sak, men med olika terminologi :)
Skicka en kommentar