tisdag 23 december 2008

Storaffär för Kungsleden

Igår meddelade Kungsleden att de säljer hälften av ägandet i Hemsö Fastighets AB till 3:e AP-fonden. Priset baseras på ett fastighetsvärde av 15,4 Mdr kr, vilket motsvarar 98% av bokfört värde på fastigheterna. Detta är intressant; det verkar som att bokförda värden har en koppling till marknadspris, annars kunde man lätt inbilla sig att man blåser upp värdena något i redovisningarna för att företaget ska se ut att ha mer tillgångar än man egentligen har.

Affären, som beräknas kunna fullföljas under första kvartalet 2009, kommer att sänka Kunsledens belåningsgrad från ca 20 Mdr till 12,5 Mdr vilket jag antar öppnar upp för nya satsningar framöver.
Detta är den största affären i Kungsledens historia och enligt analytiker skapar rubrikerna även en synlighet på marknaden som kan vara bra för Kungsleden.

Senare på morgonen tillkännagav Kungsleden ytterligare två affärer: En försäljning i Södertälje och ett köp av två fastigheter i Norrköping respektive Södertälje. Även här var försäljningspriset i par med bokfört värde för fastigheten i Södertälje.
Direktavkastningen på fastigheten i Södertälje var 6,9% och på de båda köpta fastigheterna var direktavkastningen 7,9%. En rejäl höjning alltså.
De båda förvärvade fastigheterna har långsiktiga hyresgäster; 5 år resp. 20 år.

I och med de båda affärerna höjer bolaget prognosen för 2008 från "överstigande 700Mkr" till "överstigande 800Mkr".

Marknaden gav sin syn på affärerna och gav dem stående ovationer. Aktien rusade 20% under gårdagen. Idag har aktien inlett något neråt och ligger för tillfället på -2%.

En bra dag som Kungsledenägare helt enkelt :)

TTFN
Markus

Inga kommentarer: