lördag 17 januari 2009

Bonusar i kristider

Just nu verkar det vara inne att ha åsikter om huruvida Volvos VD Leif Johansson ska få bonus eller inte.
Veckans affärer skriver om en Läsarstorm mot Volvo-bonus, Svenska folket kommer inte få ha omröstning om detta ändå så det är egentligen meningslöst med läsarstorm. Upprinnelsen till "läsarstormen" hittar ni i artikeln Bonusmiljoner till Volvos vd.
Hur lite det än kommer påverkar Leifs bonus tänker jag delge er mina 2 cent :).

Själv är jag lite kluven angående detta. Jag kan tycka att i många lägen är det mer rätt att dra tillbaka bonusar innan man börjar avskeda anställda. Om det kan rädda jobben. Men det finns också lägen där det är meningslöst eller rent utav fel att dra in bonusar.
Kom ihåg att bonusar är vanligt och det är inte bara VD som har bonus i ett bolag även om det säkert är han/hon som har störst bonus. Bonusar kan förekomma från linjechef och uppåt, eller rentutav på varenda anställd.

Har man bonus innebär det att man också har mål att uppfylla, bonusen är en del av anställningen och betalas inte ut om man inte uppfyller sina mål för året/kvartalet/månaden/dagen. I VDs fall antar jag att det är styrelsen som sätter upp årsmålen.

Här är 3 olika scenarios för att illustrera varför jag är kluven, efter att du har läst dem får du gärna delge dina åsikter i kommentarsfältet nedanför.

1. När det känns rätt: Tillfällig dipp i orderkön
För tillfället finns det inte jobb för alla anställda, men företaget ser framför sig att det snart kommer gå upp igen. För minimera skadan detta gör på räkenskaperna och för att slippa avskeda avstår VD och samtliga anställda med bonusgrundad lön från bonusen.

2. När det känns meningslöst: Nedåtgående orderingång/Effektiviseringar
Företaget börjar mista ordrar t.ex. på grund av ökande konkurrens eller företaget har gjort effektiviseringar som gjort personal överflödig.
I detta läge skulle personalen som för tillfället inte behövs inte heller behövas i framtiden. Att i detta läge dra in bonusarna skulle inte hjälpa, man kan inte ha personal som bara sitter och rullar tummarna. Det är varken bra för personalens välmående eller för företagets finanser.

3. När det känns fel: VDs mål är att minska personalstyrkan
VD får i uppdrag att minska personalstyrkan under året, oavsett anledning. Om VD lyckas med detta känns det givetvis helt uppåt väggarna att dra in bonusen, han har ju skött sitt jobb och bör belönas efter det.

Man måste komma ihåg att företag är inte välgörenhetsorganisationer, de finns till primärt för ägarna. Däremot är det självklart viktigt för företag att ha välmående personal, det ska man inte heller glömma bort.

Ja, det var mina 2 cent i den diskussionen och de fick ni vare sig ni ville eller inte. Och... De kommer inte spela någon roll alls till huruvida Leif får bonus eller inte.

TTFN
Markus

4 kommentarer:

bli Ekonomiskt Fri sa...

Volvo går med vinst och således bör ledningsgruppen uppfyllt delar av sina mål. Att man sedan varslar anställda beror säkerligen på att de sett vikande orderingångar och personal blir överflödigt. Ledningsgruppens ansvar, med VD i spetsen, är att se till att Volvo FORTSÄTTER ge vinst till sina ägare och en av åtgärderna på en vikande marknad är att göra sig av med stora kostnader, t ex personalkostnader.

Inget konstigt m a o, helt normalt, och som du säger. Ett företag är inte en välgörenhetsorganisation även om en stor del av svenska folket tycker så.

Markus sa...

bli Ekonomiskt Fri: Ja, det där med välgörenhetsorganisationer är väl något som fötts från allt för långt socialistiskt styre.

Auri sacra fames sa...

Känns lite konstigt att läsa en kommentar som jag använt minst en gång i veckan under det gångna året. Jag är inte anställd för att driva en välgörenhetsorganisation. Mitt jobb innebär att jag anställer när jag behöver folk och gör mig av med de jag inte behöver. Slutar jag sköta mina delar av arbetet så är jag den nästa att gå. Det är ju sådana beslut som måste tas som anställd ledare.

Fokus borde inte bara ligga på antalet varsel utan även hur företagen varslar. Vilket stöd får personen som blir uppsagd efter beskedet. Vilken hjälp får de av tidigare företaget för att bli redo att söka nya utmaningar.

Nu börjar jag väl gå utanför ditt inlägg men jag måste även nämna ett skräckexempel som en kille jag anställde berättade. Han hade fått ett SMS på fredagen innan där det stod att han inte behöver komma till jobbet på måndag. "Lysande ledarskap!!!"

Markus sa...

Auri Sacra fames: Det är precis som du säger, företag måste ibland göra sig av med personal. Det som räknas är hur man hanterar det och vilket stöd man ger (givetvis även det inom rimliga gränser). Management by sms har jag aldrig trott riktigt på :) Speciellt inte uppsägningar by sms!