fredag 16 januari 2009

Industrivärden i rävsaxen?

Cecilia Aronsson på Veckans affärer har skrivit en synnerligen intressant artikel om Industrivärden som jag just läst.
Artikeln hittar ni här.

Industrivärdens värde på börsen har mer än halverats senaste året och är nu ca 37Mdr kronor, utöver det har skuldsättnigen ökat till 11Mdr kronor.
Lånen är i snitt bundna på 4,6 år med en ränta på 4,7%, det gör att Industrivärden varje år måste komma upp med 500 miljoner kronor för att betala räntorna på lånen. Dessa pengar ska komma från aktieutdelnigar från bolagen som företaget äger, annars måste Industrivärden sälja av aktier för att kunna betala räntorna. Detta skulle medföra att innehaven urholkas och det måste absolut anses som sista utvägen.
Förra året fick Industrivärden utdelnigar om 2.9Mdr kronor, av dessa gick 500 miljoner till ränta, 1.9Mdr kronor till utdelning och 500 miljoner stoppades i kassan.
För att Industrivärden ska gå runt krävs att det kommer in minst 600miljoner kronor i utdelningar i år (500 miljoner till räntor och 100 miljoner till förvaltning). Det får väl anses relativt osannolikt att utdelningarna ska minskas med 80%, men risken är inte obefintlig.

Med de senaste dåligt tajmade inköpen, främst i Volvo, har Industrivärden inte kvar någon krigskassa och kan inte gå på skattjakt efter nya innehav i dagens prispressade klimat. Det må vara hänt, man kan inte vara med varje gång.
Vad värre är är att det går riktigt tungt för de största innehaven; Volvo har tvärstannat och Handelsbanken - ja, det är ju en bank med allt vad det innebär i dagens klimat.
Risken finns att både Volvo och Handelsbanken blir tvugna att strypa utdelningarna och istället göra nyemmissioner. Dessa nyemmissioner kanske inte Industrivärden kommer kunna teckna fullt ut på grund av deras tuffa finansiella läge. Detta skulle i sin tur innebära att den procentuella andelen Industrivärden äger i innehaven skulle gå ner och Industrivärdens plats som en stor maktfaktor i Handelsbankssfären minskar.

Vi får väl se vart det bär av.

TTFN
Markus

1 kommentar:

Anonym sa...

Ser ut att bli tungt för Industrivärlden om det här forsätter. Ska i alla fall bli intressant och följa, för att se hur dem klara sig.