onsdag 30 april 2008

Sparande April

April ser ut att bli ytterligare en riktigt fin månad ur sparhänseende!
Lönen jag fick var riktigt bra eftersom förra årets bonus samt retroaktiv löneförhöjning kom. Det tillsammans med att jag tidigare i månaden sålde båten gör att det har funnits gott om pengar i april.
Jag och min fästmö beslutade att dryga ut det gemensamma kontot en del inför bröllopet och så har jag som nämnt tidigare köpt mig ett Nintendo Wii. Till råga på det räknar jag med att tandläkaren kommer att kosta ca 2500kr den här månaden.
Trots detta finns det 17.949kr kvar efter övriga utgifter.
Dessa ska givetvis investeras!

Fördelningen blir som följer:

IPS 1 000.00 kr
SEB Cancerfonden 1 000.00 kr
Fordringar 1 641.00 kr
Aktier 14 308.00 kr

Förutom detta har jag även flyttat över 3500kr av mina likvida medel för att få hop till totalt 4 nya aktier.

Aktierna har jag faktiskt redan hunnit att köpa och dessa finns nu i min portfölj:

Meda - Börsens kelgris som glömdes bort. Aktien har pressats hårt på sistone, men det händer mycket positivt i företaget och det börjar vara dags för en rättvis återhämtning.

AstraZeneca - Samma som ovan. Det har äntligen börjat lossna för dem och framtiden håller nog bara uppsida för aktien.

SAS - Här tror jag på en strukturaffär inom 3 år. Företaget kan nog inte leverera vinst i dess nuvarande form. Kanske Lufthansa eller Finnair är sugna. Bolagets värde på börsen är för tillfället drygt 8 Miljarder. Det är peanuts. Jag tror alltså inte på att jag kan tjäna något på bolaget som det är nu utan en strukturaffär ska till. (Detta är ett tips jag fått och tagit). SAS är ju ett bolag som inte riktigt kan låtas gå i konken heller, det finns 3 regeringar som är stolta över att ha ett flygbolag.

Ratos - Det av investmentbolagen som tilltalat mig mest. Satsar främst på onoterade bolag vilket skapar lite krydda. De noterade bolagen kan jag köpa själv :) Ratos verkar inte heller vara så intresserade av makten utan satsar på att tjäna fina pengar. Uppåt och frammåt för Ratos!

Det var det för April.
Nu är snart min portfölj komplett.
Blogged with the Flock Browser

3 kommentarer:

Finanskvinnan sa...

Är du helt säker på SAS? Tror du inte flygbranschen ligger illa till i dessa tider? Vi har dels den extrema prispressen i branschen och dels den extrema miljöförstöringen som flygplan orsakar samt skenande oljepriser. Prispressen leder ju till att SAS måste skära ner och pressa den kvarvarande personalen ännu mer, med risk för nya strejker och uteblivna intäkter som följd.

Jag skulle inte våga köpa, tror krav på antingen helt nya plan med nya motorer kommer dyka upp inom några år eller kraftiga extraskatter kommer tillkomma. Och dessa strejker... Jag tror inte de anställda förstår att SAS kanske inte finns kvar i framtiden om de inte levererar.

I framtiden inbillar jag mig att vi inte kommer kunna flyga i samma utsträckning som idag, utan att det snarare är tåg som gäller.

MEN, jag har inte gjort någon djupare analys av det hela utan det är bara min magkänsla som säger att det kanske blir så.

Markus sa...

Jag tror inte på en framtid för SAS. Däremot tror jag på en framtid för flyg. Hela branchen är överexploaterad och det finns för många aktörer, det måste till radikala strukturaffärer för att branchen ska kunna blomstra.

De nordiska regeringarna kommer mest troligt att hålla SAS under vingarna om det verkligen börjar knaka på allvar och min förhoppning är att något av de mer välmående bolagen köper upp SAS.

Som sagt, i nuvarande form tror jag inte på SAS. Jag hoppas på en strukturaffär som kan ge mig akier i ett annat bolag alternativt en bra bonus på dagens kurs.

Finanskvinnan sa...

Ok, då förstår jag hur du tänker. Lycka till!