torsdag 13 mars 2008

Ett intressant möte...


Just nu sitter jag på tåget hem efter att ha varit två dagar i Malmö. Till lunch idag var vi ute och åt kebab, så jag sitter här med en stadig palt-koma och ögonen går i kors. Dagens kattbild får beskriva den känslan, men dagens inlägg handlar om en försenad hyllning till internationella kvinnodagen :)

Igår på tåget ner hamnade jag bredvid en kvinna på ca 40 år. Hon var på väg till Malmö på ett möte med Nutek. Hon har nämligen blivit utvald bland 1600 sökande för att vara ambassadör för kvinnligt företagande. Själv är hon frisör sedan 20 år och har varit egen företagare större delen av tiden.
Förra året bestämde hon sig för att vända upp-och-ner på sitt frisörande och göra tvärt emot. Hon startade då Naturligtvis Salomonssons, en frisör i tiden som hon själv säger. Hennes nya salong är en ekologisk sådan och så mycket som möjligt där är miljövänligt. Hon bleker inte hår och permanentar inte eftersom det innehåller syror. En behandling kostar mer hos henne än hos andra frisörer i Nässjö men har man bokat tid hos henne är man ensam där, det finns bara en stol. Telefonerna är avstängda, ingen jobbig musik i högtalarna. Allting är anpassat för att man ska få en skön stund. Man får en kopp grönt té och ett par tofflor. Det finns inga frisörtidningar med snygga modeller i, det finns faktiskt inte ens någon spegel att följa klippningen i. Går man till hennes salong så får man lita på att hon gör så att man blir fin.
När hon startade hade hon räknat med att de flesta av hennes befintliga kunder skulle följa med till den nya salongen, men så blev inte fallet. Hon tror att det berodde på dels priset, men även att det kändes lite konstigt med ekologisk hårvård... Att tvätta håret i lera!?! Indisk hårbottensmassage?!?
Det tog ca 6 månader att få fart på affärerna och nu rullar det på som aldrig förr, hennes kalender är konstant fullbokad. Men som den entreprenör hon är vill hon lägga till nya saker kontinuerligt i konceptet för att det inte ska bli för mycket förvaltande. Just för tillfället brinner hon också mycket för att få föreläsa och berätta för andra kvinnor och/eller företagare om att det faktiskt går att förverkliga idéer man har.

Helt klart ett intressant möte, jag hoppas att det går bra för Maria i framtiden.
Det är spännande att möta den här sortens entreprenörer, det är de som driver Sverige frammåt!

TTFN
Markus


Blogged with Flock

Inga kommentarer: