tisdag 18 mars 2008

Vinterfunderingar


Igår blev det vinter igen... Jag tycker om snö och har egentligen inte något emot att det kom snö nu. Däremot tycker jag att det är lite synd att det inte varit mer vinter i år än det varit. Vintern blir så mycket lättare att hantera om det finns snö som lyser upp istället för blött blask att plaska fram igenom.
Imorse när jag drog upp rullgardinen blev det alldeles ljust i rummet trots att klockan bara var 06.10. Det kan givetvis inte enbart tillskrivas snön, men det var ändå en härlig känsla.

Jag har ett problem med mig själv som jag blivit mer och mer uppmärksam på: Jag har svårt att låta mig misslyckas. Jag tycker det är astrist att göra/ha fel. Detta medför att jag ställer orealistiska krav på mig själv. Detta är något jag försöker jobba på aktivt, vilken människa gör inte fel ibland? Jag tror att jag ska göra lite mer som min kära syster och använda bloggen för att skriva om de tillfällen då det går lite galet med saker, det kan nog vara en bra ventil.

Jag kommer givetvis inte sluta skriva om ekonomi, men jag kommer lägga till lite mer information om saker som gått fel. För att liksom erkänna dem för mig själv och för att våga berätta istället för att mörka. I slutändan hoppas jag att detta ska leda till att jag blir lite mer nöjd med mig själv och trivs lite bättre med livet, och det är ju det den här bloggen handlar om. Att vara nöjd med livet!

Jag börjar lite trevande med att diskutera lite kring ett av mina innehav... Simplicity Indien. Det är det av mina innehav som minskat mest i värde, för tillfället -48%. Jag borde gjort något för länge sedan, men har inte gjort det på grund av följande anledningar:

  1. Att sälja går inte riktigt ihop med min filosofi att placera långsiktigt. Och om jag gjort det skulle jag ju frångått min filosofi, vilket varit ytterligare ett fel.
  2. Jag fick rådet att avstå från att sälja. Men man ska ju gå på magkänsla och inte följa andras råd.
  3. Jag kan inte bestämma mig om jag kanske vill öka mitt innehav där istället och helt enkelt snitta ner mig.
Så, istället för att göra något har jag hamnat i det klassiska felet "obeslutsamhet". Jag har inte utökat mitt innehav och jag har inte heller sålt det. Jag sitter apatiskt och ser kursen falla trots att jag vet att jag borde göra något åt det.

Sidenote:
Jag läste just på di.se att Indiska staten tycker att Ericsson är skyldig dem 760 Mkr i skatt. Frågan är om det är bra eller dåligt för mig, mer pengar i Indien är ju bra för kursen på simplicity indien, sämre med pengar i Ericsson är dåligt för svenska börsen. Fast, på det stora hela tror jag inte 760Mkr gör någon skillnad varesig i Indien eller i Sverige som helhet. Och några aktier i Ericsson har jag inte.

Konstigt inlägg idag, men så får det vara.

TTFN
Markus
Blogged with the Flock Browser

6 kommentarer:

David sa...

Månadssparar du? Om inte kan detta förmodligen vara ett mycket bra alternativ för att slippa oroa sig om sitt långsiktiga sparande.

Jag är inte insatt i Indien, men Kina ser fortfarande förskräckligt övervärderat ut.

Mvh David

Markus sa...

Ja, jag månadssparar, men inte längre i Indien. Jag har stegvis gått ifrån att ha fonder till att försöka skaffa mig en bred aktieportfölj.
Och än så länge är mitt totala sparkapital så litet att varje månad radikalt förändrar samansättningen. Så, egentligen borde jag inte oroa mig. Det gör jag nog egentligen inte heller, men det är ju alltid jobbigt med surdegar :)

Tackar för input! Du ska veta att jag uppskattar din blogg väldigt och läser den hela tiden!

David sa...

Det är kul att den är till glädje. Jag önskar dig all lycka och välgång!

Mvh David

Hulda sa...

Om det kan trösta dig så har även mor investerat lite grand i Simplicity Indien :(
Inte många spänn, men de få kronorna har ju som sagt halverats...

Puss o Kram
din Mammla

Marfina sa...

I has snow, underbar! :) Den åker upp på anslagstavlan direkt!

Jag tycker också om att det är lite snö. Kanske extra mycket nu när man kan hoppa in i bilen på morgonen i stället för att vänta på bussen i kylan.

Jag tror det är bra att visa upp att man inte är sansad och genomtänkt planerande alltid. Folk tenderar att irritera sig på allt för perfekta människor. Hahaha! Vi får ge efter lite ibland. ;)

Lef edah gaj!

Markus sa...

Mamma: Att du också trampat där gör mig ju inte gladare måste du ju förstå :)

Marfina: Ja, vi får nog släppa till på det :)