torsdag 28 februari 2008

Personlighetstest

Idag skrev Finanskvinnan om ett personlighetstest hon tagit.
Jag passade på att ta samma test jag också och här är resultatet.
På det stora hela är det nog ett ganska rättvisande test även om jag tycker att det är lite som horoskopen, det går att få det att passa in på nästan precis vem som helst... Nåja, lite skoj är det allt!

Mina kommentarer i fetstil nedan efter varje personlighetstyp.

Jag är altså primärt typ 2, sedan typ 1 och sist (av dem värda att nämna) typ 7.

Typ 1Typ 2Typ 3Typ 4Typ 5Typ 6Typ 7Typ 8Typ 9
673321533

Typ Två - Hjälparen
Den omtänksamma, människoorienterade typen. Tvåor är empatiska, ärliga och varmhjärtade. De är vänliga, generösa och självuppoffrande, men de kan också vara sentimentala, insmickrande och överdrivet måna om att vara andra till lags. De är välmenande och vill komma nära andra, men de riskerar att börja göra saker för andra för att få känna sig behövda. Typiska problem för Tvåor har att göra med deras vilja att äga andra människor och med att erkänna sina egna behov. Som bäst är Tvåorna osjälviska och oegennyttiga och älskar andra människor villkorslöst.

Ja, vad ska man säga... Det är väl ganska bang on target. Ibland är jag lite väl ärlig... Jag älskar att vara behövd och omtyckt. Ett stort och varmt hjärta vill jag tro att jag har också.

Typ Ett - Förbättraren
Den principfasta, idealistiska typen. Ettor är samvetsgranna och etiska, med stark känsla för rätt och fel. De är lärare, korsfarare, och de förespråkar förändring. Deras strävan är att alltid förbättra saker och ting, men de är rädda för att göra misstag. De är välorganiserade, ordningsamma och nogräknade. De eftersträvar en hög standard, men de kan lätt bli till kritiska perfektionister. Typiska problem för Ettor har med undertryckt ilska, förbittring och otålighet att göra. Som bäst är Ettor visa, realistiska och ädelmodiga och uppvisar gott omdöme. De kan också visa prov på moraliskt hjältemod.

Jag antar att det är här mitt entreprenörskap ligger. Att förändra och förbättra. Återigen nämns ärligheten, ibland är jag lite väl ärlig... Och... Det stämmer att jag hatar att göra misstag. Det måste jag jobba mycket med om jag ska kunna placera mina pengar på börsen. I och för sig skulle det ju inte skada att lära sig att hela världen inte går under för ett misstag även utanför börsen. Det ska jag jobba på.

Typ Sju - Entusiasten
Den upptagna, produktiva typen.
Sjuor är utåtriktade, optimistiska, mångsidiga och spontana. De är lekfulla, praktiska och uppåt, men kan också utnyttja sina många talanger på fel sätt och ta ut sig med för många projekt, bli splittrade och odisciplinerade. De söker ständigt nya och spännande upplevelser, men de kan bli distraherade och utmattade av att ständigt hålla igång. Typiska problem för Sjuor handlar om otålighet och impulsivitet. Som bäst fokuserar Sjuorna på meningsfulla mål och blir uppskattande, glada och tillfreds.

Här kommer spilevinkdelen av Markus. Fullt ös, hög produktivitet. Men, precis som det står.. Helt plötsligt kommer nästa projekt som bara MÅSTE förverkligas...



Blogged with Flock

onsdag 27 februari 2008

Nya mål

Nu är det dags att revidera målen igen.
När året började hade jag som mål att komma upp till 100.000kr sparade fram till 2009-12-31.
Den 4:e februari reviderade jag mina mål så att jag skulle ha sparat 80.000kr till 2008-12-31.
Anledningen då var att Frisk ekonomi upptäckte att hon skulle ha för lätt att nå upp till sina mål och därför reviderade dem, jag ansåg att samma sak gällde för mig och antog utmaningen.
Nu har tiden kommit för att revidera mina mål igen. Anledningen den här gången är till största delen min nya lön, men även att jag ändrat min livsstil lite till och inte gör av med lika mycket pengar längre.

Nytt mål: Fram till 2008-12-31 ska jag ha sparat ihop 120.000kr.
Jag ger mig själv godkänt om jag når upp till 110.000kr, men 120.000 går nog om jag verkligen, verkligen lägger manken till.

Det betyder att jag måste snitta 8.500 sparade kronor per månad året ut. Dock kommer min bonus snart som kommer dra ner snittsparandet till en nivå som jag tror jag kan hålla (6700kr/mån).
Här är en grov sparplan för 2008:

Feb 10000 35000
Mar 24700 59700
Apr 6700 66400
Maj 6700 73100
Jun 6700 79800
Jul 6700 86500
Aug 6700 93200
Sep 6700 99900
Okt 6700 106600
Nov 6700 113300
Dec 6700 120000

Ökningen i sparande är ingalunda ett mått på hur stor min löneökning är (om nu någon tänkte vara smart och räkna ut min lön :P).
Jag är inte 100 på om jag kan lyckas med det här, men nu har jag bannemig satt ett högt mål i alla fall!

Till detta kommer även 12.000kr i IPS-spar som jag aldrig räknar med i mina sammanställningar.
(Likadant redovisar jag ju inte heller det sparande jag och min fästmö gör gemensamt)

God kväll!
Markus

Blogged with Flock

Så hände det tillslut! :)

Idag när jag kikade in på aktiespar så låg mina aktier 140kr (0.65%) plus!!! Mycket tack vare att H&M har gått upp ordentligt idag. (Skriver inte hur mycket ifall Diversifierad har H&M, vill ju inte sabba hans vita vecka).

Göttmos! (Som de säger i GBG)
Hoppas att det stänger på plus, så att jag kan plita in det på dagens kurser.
Nu är det "bara" fonderna samt tagna förluster kvar, sen är det plus för portföljen.

Kortis idag..
TTFN
Markus

Blogged with Flock

tisdag 26 februari 2008

Så nära, men ändå så långt bort.

Idag var det nära... Sååååå nära!!!
Jag lyckades fånga på skärmen när min aktieportfölj (ja, bara aktierna och inte medräknat några tagna förluster) låg på -0.02% (5kr back)...
Jag refreshade flitigt på skärmen men den vägrade att ta de sista 5 kronorna och ramlade mot slutet av dagen ner till -0.28% back.
Peanuts, men ändå. Imorgon är en annan dag.

Nu ska vi bara se till att fonderna gör samma resa. Där ser det mycket mörkare ut med surdegen Simplicity Indien i täten.
Men, men... tids nog så kommer det också ordna sig.

Dagens köp slutade bra trots halvångest under dagen.
NCC -24kr
SKF +34kr
Totalt 10kr i kassan (fast där är inte courtaget med om 18kr så jag är -8kr).

Jaja, det var slutet på en skoj och intressant börsdag för mig!
Ser fram emot 19-snåret när NAV-kurserna för fonderna kommer.

Nu ska jag laga mat!

TTFN
Markus

Blogged with Flock

Otåligheten vann...

SKF har tuffat på som tåg både igår och idag.
NCC har en liten dipp idag som jag hade tänkt försöka fånga.
Jag började dagen med att justera köpordrarna så att de låg något under öppningskurs och hoppades på att därmed kunna fånga upp dem till en bra dagskurs. Men NCC dippade snabbt till 164 och rörde sig sedan inte, min köporder låg på 163. SKF öppnade uppåt och stannade där, min köporder låg imorse på 114.

Till slut kunde jag inte hålla mig längre utan bestämde mig för att köpa.
Jag lyckades få igenom NCC för 164 kr (+6kr mot beräknat förra veckan) just innan siffrorna från USA släpptes om att huspriserna minskat ytterligare. Nu ligger den på 162kr.

SKF gick precis igenom för 117.50kr (+7.50 mot beräknat förra veckan) och handlas sedan dess på 117.75.
Egentligen spelar det inte någon större roll med NCC-kronorna då jag för tillfället bygger upp min stabila grund i portföljen som är väldigt långsiktig, men precis som Diversifierad skrev vill man ju få lite granna plus direkt i början!

Jag är väldigt glad med mina båda köp och tycker att det börjar se riktigt trevligt ut i min portfölj även om det är några månader borta innan jag uppnår en riktigt bra diversifiering.


Blogged with Flock

Hur jobba med stoploss?

Stoploss är en fantastisk feature som gör att om en aktie faller förbi en bestämd kurs så säljs den automatiskt till antingen en förutbestämd kurs eller till bästa möjliga på marknaden just då.
Detta kan man använda som en liten extra trygghet mot stora kursras.

Ett problem med stoploss är att om man förutbestämt en kurs så är det inte säkert att aktien går att sälja till det priset, aktien kan helt enkelt rasa förbi din förutbestämda kurs.

Hur som helst, viss trygghet ger det.
För mina egna aktier har jag stoploss definereade. Nivån beror på risken i aktien, jag tänker ungefär såhär:
-10% för "stabila" aktier
-15% för mindre stabila
-20% för högrisk

Hittils har ingen av dem rusat uppåt tillräckligt mycket för att jag ska flytta fram min stoploss men jag har lite tankar och funderingar även kring detta:

Min tanke är att någon gång i veckan/månaden gå igenom min portfölj och revidera mina stoploss-lägen.
Aldrig backa ett läge utan alltid bara flytta fram dem.
På detta sätt kommer jag att uppfylla en av de "gyllene reglerna", närmligen att sälja sina felsatsningar tidigt, men behålla vinnarna längre.
Låter detta som ett bra sätt att slippa ligga med surdegar som bara drar ner portföljen och blir surare och surare? Hur gör ni själva? Någon som har några bra tips?

Tacksam för input!
TTFN
Markus

Blogged with Flock

måndag 25 februari 2008

Sååååå svårt!

Nu sitter jag och kikar på min köporder som jag la in tidigare idag.
25 NCC B för 158kr/st
36 SKF B för 109.50kr/st

Båda aktierna är just nu en bra bit över de kurser jag har mina köpordrar på.
Idag går börsen uppåt och OMXS30 är för tillfället 1.4% upp.
Det måste ju vara ett dumt läge att köpa aktier på.
Jag borde vänta till en dag med generell nedgång istället och fånga dem när de dippar ner lite.
Men det ser ju så härligt ut när kurserna går uppåt, och uppåt och uppåt.

Jag ser till att hålla fingrarna borta från att ändra köpkurserna, jag måste ju inte få in dem i portföljen idag... Men NCC fick stororder i fredags och SKF byter styrelseordförande idag så det kan ju vara så att de inte kommer ner igen...
... nåja, jag ger mig till tåls och avvaktar en dystrare börsdag för mina inköp... men det kliar!
Någon som känner igen sig?

Blogged with Flock

Utgifter Februari

Min strategi för månadsredovisningar består nu av 3 olika steg:
1. Redovisning inköp för månaden (i samband med lön)
2. Redovisning utgifter föregående månad (i samband med lön)
3. Redovisning sparkapital (i slutet av varje månad)

Detta är de 3 viktigaste momenten i mitt sparande enligt min uppfattning.

Så, här kommer redovisning för utgifterna under februari:
Avsatt till slösarkonto januari: 4000kr

Klädinköp: 1200
Present till fästmön: 500
Mat ute: 450kr
Nikotinplåster: 300
Extra räkning: 180
Summa: 2630kr Kvar vid lön: 1000kr

Det är alltså 370kr som gått åt i småutgifter som jag inte redovisat här (godis, tuggummin etc).
På det stora hela var det ungefär som väntat.

Månaden som kommer har jag bara avsatt 3000kr för slöseri. Detta på grund av att jag inte röker och jag inte heller använder nikotin-hjälpmedel längre.
Jag tror inte att jag kommer ha några problem med att klara mig på de pengarna då jag inte ser några stora inköp framför framför mig under mars.

Så, målet blir att jag ska ha 1000kr kvar när lönen kommer även denna månad som jag kan skjuta till sparandet för Mars.


TTFN
Markus

Blogged with Flock

söndag 24 februari 2008

Sparande Februari

Då var det dags att planera upp sparandet för februari månad.
På grund av traktamente för jobbet i Norge blir Febuarilönen riktigt bra.
Utöver det har jag klarat mig bra på mina slösarpengar och har 1000kr över av dem som jag sparar (mer om detta i ett senare inlägg).
Jag har inte sett till bonusen för 2007 ännu, men jag hoppas den kommer med nästa lön.
Hur som helst:

Februari blir rekordmånad ur spar-synpunkt med drygt 10800kr sparade.
Det känns fantastiskt att kunna spara över 10.000kr på en enda månad!
Fördelningen blir såhär:
1000 - IPS
1000 - SEB Cancerfond*
1000 - Likvida
7800 - Aktier (Se föregående inlägg)

*Detta är de 1000kr som jag inte röker för under kommande månad. Jag har ju pratat tidigare om att göra en grej av det och spara dem i cancerfonden. Lite humor :-)

Jag kommer nog skjuta till 200kr från mina spenderarpengar för att komma upp i 11000 jämnt.

Det ska bli riktigt skoj att handla aktier imorgon :)

TTFN
Markus

Blogged with Flock

lördag 23 februari 2008

Möjliga inköp i Februari

Det ser ut som att jag kommer kunna lägga till två nya aktier i min portfölj i och med lönen som kommer på måndag.
Nu handlar det bara om att bestämma sig om vilka.
Sedan tidigare har jag en tjänsteaktie (Hemlig) och en sällanköp (H&M) (Båda hamnar alltså inom Sällanköpsvaror och tjänster).
Jag skulle nog vilja lägga till aktier från Industri- och Finans-/Fastighetssektorerna.
Tanken är att bygga upp en stadig, lite "tråkig", grund att stå på nu när jag bestämt mig för att köra aktiespåret istället för fonder. Högrisk (Emerging markets osv) har jag redan i form av fonder.

Ur Industrisektorn har jag hittat en aktie som jag tror "alltid" kommer vara bra:
SKF
Ett stabilt, stort företag på Large Cap. Stadig vinst och väl spridda marknader. Förra året klämde den gamla kullagerfabriken till med en rekordvinst och framför sig ser de att försäljningen i Asien och Latinamerika kommer att öka stadigt under 2008. De lämnar en fin direktavkastning på 5kr och för 2007 klämde de till med en extrautdelning på ytterligare 5kr.
Jag tänkte försöka köpa den under nästa vecka för strax under 110 kr.

Från finanssektorn är det ett fastighetsbolag som speciellt lockar:
NCC
Stor byggherre som alltid har att göra. Ökade vinsten förra året och ökade den ordinarie utdelningen från 8kr till 11kr, utöver det delade de ut ytterligare 10kr/aktie.
NCC har en väldigt bred verksamhet och under svagare konjunkturer brukar staten passa på att bygga/asfaltera om för att hålla uppe sysselsättningen så även då kommer NCC ha att göra.
NCC fick just en miljardorder från LKAB så man kan nog förvänta sig lite uppåt just nu, men jag ska försöka komma åt att köpa aktien för ca 158kr/st.

Vad tror ni? Låter detta vettigt som en vidareutveckling av min portfölj?
H&M + Tjänsteföretag + SKF och NCC?

torsdag 21 februari 2008

Bok: Aktier och Fonder av Magnus Alfredsson

Jag har läst Aktier och Fonder - de bästa strategierna i ett nytt börsklimat.
Boken är utgiven 2002 av Privata Affärer.

Innehållet i boken är väldigt fokuserat kring IT-bubblan (speciellt Ericsson), men refererar även en hel del till finanskrisen i början på 90-talet.
Språket är urkasst, många meningar är helt feluppbyggda. Utöver syftningsfel finns även en hel del ord som helt klart blivit lämnade när författaren skrev om meningen. Jag är lite språkpolis och tycker att det är skandal att en bok med så kass svenska kan passera korrekturläsning.
Innehållet i boken är lättläst, en del av innehållet är helt ok, men den här boken kan jag verkligen inte rekommendera. Håll dig undan, det måste finnas bättre böcker på ämnet. Dessutom är mycket av informationen förlegad.

Läs inte!

TTFN
Markus

Blogged with Flock

Bok: Aktiehandboken av Björn Wilke

Jag har just läst Aktiehandboken - Lär dig spara i aktier av Björn Wilke.
Boken är utgiven av Aktiespararna 2003.

Den här boken var helt ok nybörjarläsning (alltså för mig). Den tog upp allt möjligt: vad en aktie, vilka risker som finns, emissioner, resultat, varför börsnoteras, beslut om att köpa, beslut om att sälja etc... I slutet på boken täcker Björn även fonder, optioner och warranter.
Boken är lättläst och välstrukturerad. Språket är bra det är enkelt för nybörjare att hänga med.
Jag kan rekommendera den här boken till den som just börjat med aktier och som vill skaffa sig ytterligare lite förståelse om företagsekonomi och börsen.


Blogged with Flock

Det är ju det här jag pratar om!

Hittat på di.se
Sven Hindrikes slutar som VD på Swedish Match efter tio år...
På frågan om vad han ska göra nu svarar han "Det blir inget mer operativt jobb i alla fall" och tillägger att "
Jag kanske kan åka Vasaloppet på rekordtid 2009. Jag har åkt många år men aldrig haft tid att träna."
Det är så gött att höra!
Sven är 54 år och nu får det räcka med jobb för hans del.
Det är ju så man vill göra. Otroligt skoj att läsa!
I och för sig kanske jag vill kunna sluta lite tidigare än så till och med, men då får jag nog ligga i!


Blogged with Flock

onsdag 20 februari 2008

... nu har vi koll på säkerheten för lånen...

Just nu läser jag boken Aktier och Fonder - de bästa strategierna i ett nytt börsklimat.
Den kom ut 2002 och lite förlegad men har ändå en del poänger, speciellt för mig som är rookie.

Jag kunde inte låta bli att dra på munnen när jag läste kapitel två som heter "Viktiga lärdomar av kriser på börsen", underkapitlet heter Finanskrisen.

"För bankernas del blev finanskrisen en oerhörd påfrestning och flera av de stora bankerna räddades av staten..."
och
"Effekten av att staten fick öppna en bankakut under några år blev att kontrollen av bankernas utlåning numera är mycket större från myndigheternas sida. Detta häller även för aktiemarknadens analytiker som tittar på utlåning, kreditförluster och osäkra krediter på ett betydligt bättre sätt än förr."


Om detta nu är reflektioner från 2002 angående finanskrisen i början av 90-talet, var tog all den kontroll och "nykterheten" vägen under senaste åren?

Å andra sidan handlar det nog bara om svenska marknaden och amerikanerna verkar inte lärt sig av gamla Svedalas misstag.
Det kan ju vara på grund av detta som svenska banker på det stora hela klarat sig ganska helskinnade ur denna kris... Vad tror ni?

TTFN
Markus

Blogged with Flock

tisdag 19 februari 2008

Lönesamtal

Då var löneförhandlingen klar!
Jag var väldigt nervös innan samtalet då jag bestämt mig för att köra en hård linje.
Under 2007 var jag ruskigt effektiv och duktig och producerade långt över min egen förväntan. Det sa jag till min chef och sa även att jag förväntar mig en ordentlig justering av lönen och inte något fack-minimum.
Han sa att det förstod han och att det var så han hade förberett med sin chef.
Vi pratade lite om min utveckling under året och om hur viktig den roll jag har i företaget är. Han höll med om att det inte skulle vara lätt att ersätta mig och att jag hade ett väldigt högt värde för företaget. Han sa att de (cheferna) hade till och med frågat sig hur de skulle kunna skapa fler "Markusar" till företaget på ett möte de hade haft nyligen.

Jag är superstolt att kunna vara en sådan resurs för företaget och även om jag hade haft tillräckligt med pengar för att sluta jobba hade jag garanterat fortsatt, om än kanske lite färre timmar i veckan.
Ett sådant omdöme tycker jag också ska märkas i lönekuvertet och det gjorde det också... Jag fick drygt 11% i löneökning vilket väl ska anses ha gett mig nog för att täcka inflation + ett ordentligt "du sköter dig"-bidrag. Jag hade inte en dålig lön förra året så chefen har faktiskt klämt till ganska bra.
Detta innebär att mitt sparande kommer att öka en hel del vilket i sin tur gör att jag måste omförhandla mitt årsmål med mig själv. Målet jag satte upp för 2008 på 80.000kr kommer antagligen passeras med råge.
Jag ska räkna lite på det och sen återkomma.

Idag firade jag med att käka ute med min chef och dricka en öl. Summa 137kr. Det var jag värd!
Nu ska jag se efter hur det gått för mina aktier och fonder under dagen.

TTFN
Markus

P.s. Förlåt om jag låter självgod, men idag är jag riktigt stolt över mig själv! D.s.

Blogged with Flock

Inflationen under förväntan

SCB Publicerade just statistik som visar att inflationen blev under förväntan i Januari.
Konsumentpriserna sjönk med 0.8% på månadsbasis jämfört med förväntade 0.4%.
Samtidigt hade KPI stigit med 3.2% jämfört med samma månad förra året istället för förväntade 3.6%

Inflationen är fortfarande hög, men det verkar ju som att den håller på att bromsas in. Förhoppningsvis kan vi få se den sjunka under året och kanske rentutav få åtnjuta lite räntesänkningar under nästa år.
Det känns tryggt att RB vågade sätta ner foten och höja reporäntan.

Nu hoppas jag på en munter dag på börsen!

Blogged with Flock

Så skönt att ha fel!

Jag skrev här att jag trodde att börsen skulle vara ganska sval igår iom att USAs börser hade stängt för presidents day.
Tänk så fel jag hade! OMXS30 ångade på med +2.5% igår utan att det egentligen fanns något nytt som stödde uppgången (jag har iaf inte hittat något).
Idag har Asiens börser gått väldigt fint och Stockholmsbörsen har precis öppnat med en liten dipp till -0.3% och sedan raskt upp till +0.2%
Om inte KPI-rapporten för januari 09.30 förstör festen så känns det som att det kan bli ytterligare en fin dag.

För tillfället sitter jag på tåget. Jag är på tjänsteresa och kommer vara borta tills på torsdag.
Jag tycker inte om att vara ute och resa, men har tyvärr inte något val.
Håll tummarna för mig i eftermiddag, då ska jag löneförhandla 2008 års lön. Jag hoppas på en rejäl ökning!

Blogged with Flock

måndag 18 februari 2008

Småspararna

Enligt di.se fortsätter småspararna att fly aktiefonderna.
Det har pågått en längre tid nu och 31.000.000.000kr togs ut under 2007.
2008 har inte börjat muntrare, hela 21.000.000.000kr har hittills tagits ut.

Antagligen är det hög tid att börja investera då det brukar vara så att småspararna tar till sig information om att det är dags att sälja alldeles för sent.
Å andra sidan sparar jag så mycket jag kan varje månad och för tillfället finns inte mycket extra likvida medel att stoppa in.

Får väl se det som ett glädjebesked och hoppas på att historien har rätt och att det kommer en vändning snart. Jag vill bara hinna göra månadens inköp först!

När det inte finns så mycket nyheter får man ju hitta på :)

TTFN
Markus

Blogged with Flock

söndag 17 februari 2008

En Friskare

Idag definerade Per Penning ett nytt uttryck, att göra "en Friskare". Det syftar på Frisk Ekonomis sätt att flera gånger under månadens gång peta in extra småsummor i sina fonder.

Jag blev genast jättesugen på att göra en Friskare, men vid efter att ha tänkt lite på det är jag lite kluven.
Fördelen med att göra en Friskare är att man sparar pengar som man nästan inte märker att man sparar och på så sätt ökar man sitt sparande.
Nackdelen för mig är att jag försöker att snåla på mina "spenderarpengar" för att kunna lägga dem till kommande månadens sparande. På så sätt hoppas jag på att kunna slå tidigare rekord i hur mycket jag sparat på en månad.

Som sagt, lite kluven.

Å andra sidan kommer min bonus för förra året snart och efter det är det svårt att slå månadsrekorden... Den månaden kommer jag spara mycket mer än vanligt...

Jag tror jag gör så att jag låter bli att göra en Friskare tills dess att bonusen har kommit och jag ändå inte kan slå rekorden. Efter det kan jag börja småpytsa in pengar som bara "försvinner" från spenderarkontot.

Ja, så får det bli!
Trevlig kväll!

TTFN
Markus

Blogged with Flock

Renoveringsupdate

Vi drog igång med full fart igår och hade vid 10-tiden plockat ner/ut alla skåp, speglar och lampor inne i badrummet. Därefter bar det av in till stan för att handla ny lampa, spegel och se om vi hittade några nya möbler.
När vi kom hem var klockan så pass mycket att jag var tvungen att svida om och åka på kalas på en gång.

Det var 30-årskalas för min bästis från gymnasietiden med middag på restaurang och förfest hemma hos en annan kompis. Det var riktigt trevligt, men när gänget skulle ner till stan efter förfesten för att gå på lokal bestämde jag mig för att avveckla och åka hem. Vid 12-slaget låg jag och sussade sött hemma. Så gammal jag börjar bli...
Tyvärr gick det en del pengar igår, visserligen från födelsedag-och-jul-kassan, men ändå.
200kr present
350kr middag
130kr öl
-----------
680kr på en kväll... Dyrt tycker jag. Å andra sidan har jag haft krognotor på över 2000kr tidigare...

När jag vaknade i morse med dieselmannen hängande ur mungipan upptäckte jag att min fästmö hade färg på fingrarna och när jag gick in och kikade i badrummet så hade hon redan målat första strykningen igår.
I morse gjorde vi andra strykningen och nu ikväll skruvade jag upp lampa och spegel. Snacka om turborenovering!

Det blev otroligt mycket fräschare, visst är det citrongula porslinet kvar, men bara att vi har en modern lampa och spegel samt vita väggar gör att hela badrummet känns väldigt mycket fräschare.
Vi hittade inte några nya skåp igår, men vi har ganska bra idé om vad vi vill ha så det ska nog ordna sig.
Det känns så skönt att ha detta gjort, vi har pratat om det sedan vi flyttade in.

Jag har en spännande vecka framför mig: Löneförhandling på tisdag.
Imorgon håller USA-börsena stängt, det brukar betyda dystra miner i Stockholm, vi får väl se.

Ja, det var väl det.
TTFN och ha en trevlig söndagskväll!
/Markus


Blogged with Flock

lördag 16 februari 2008

Renovering!

Idag drar jag och min fästmö igång renovering av badrum.
Det är en lightrenovering, bara få lite ny färg på väggarna och byta ut lampor och speglar, men förhoppningsvis tar det bort lite av 70-talskänslan som är där.

Det är den sista light-renoveringen, efter det kommer vårt gemensamma sparande (som jag inte skriver om här) att vara för att kunna göra en rejäl renovering av badrummet. Ja, efter bröllopet förstås.
Vi räknar med att ha sparat ihop till det inom 3-4 år.

Igår gick allt utom Simplicity Indien ner. Strange.

Nu är det helg! Passa på att njuta allihopa!

TTFN
Markus

Blogged with Flock

fredag 15 februari 2008

Skönt!

Det var tur att jag inte paniksålde Simplicity Indien härom dagen.
Igår gick den upp 8.25%. Nu är jag "bara" 26% back på den.
Det var en bra dag igår på det stora hela. Alla fonderna gick uppåt medan aktierna stod i princip stilla.
Nu ligger jag faktiskt på plus med nästan 100kr under februari :)
Tyvärr blir väl idag inte någon vidare dag efter att börserna i USA backat kraftigt igår och Asien har följt efter.

Jag och min fästmö var häromdagen iväg och skulle verkställa min bestraffning, dessvärre hade Make up store stängt för renovering den här veckan. Vi får ta det nästa vecka helt enkelt. Men det var lite besvikelse.

Jag har börjat leta lite efter vilka aktier jag ska köpa på mig när lönen kommer.
Det kan vara så att min årsbonus också kommer på den här lönen och i så fall behöver jag 4-5 aktier att handla.
Blir till att plugga på ordentligt nu.

Ha en toppendag allihopa!
TTFN
Markus

Blogged with Flock

torsdag 14 februari 2008

Börsrally i Asien

Skönt!
Lättnaden har även spridit sig till Asien nu efter att USA redovisade överraskande bra siffror för detaljhandeln i Januari.
Japan, S Korea och Indien är för tillfället över 4% upp.
Hong kong och Singapore är över 3%.
Kina däremot tar det lugnt med bara 1% upp.

Vi får hoppas att det håller i sig fram till stängning. Det vore bra för mina fonder :)



Blogged with Flock

onsdag 13 februari 2008

Uppstädning och turbulens...

Min uppstädning som jag skrev om blev det inget av med. Jag ligger kvar med indienfonden. Dels för att det kostar att sälja den och dels för att börsen visade lite muntrare tider efter Buffets uttalande igår. Att han vill klämma in 800 miljarder är ju fantastiskt. Inte för att jag tror att det är goodwill, men det verkar ha gett ett litet andningshål åt marknaden.
Stockholmsbörsen rusade och New-York gick uppåt.

Idag gick riksbanken ut och berättade att de till allas förvåning höjer reporäntan till 4.25% . Det drabbar mig, men att stävja en rusande inflation är ju deras mål och lyckas de med det så är ju mina kronor värda mer stycket. Börsen gick brant nedåt och jag uppfattade närmre -2% under dagen (har suttit i möte hela dagen). Det var säkert lite rekyl på gårdagens uppgång inräknat i det också.

Under eftermiddagen kom det siffror från USA som var överraskande positiva. Börsen tog igen förlusten och OXMX30 slutade på +0.39%.
Idag har alla mina 3 aktier ökat i värde! Skönt! Igår var det en av dem som stod stilla.

Dow Jones har öppnat starkt uppåt idag och står just nu på +0.7%.
Det börjar kännas lite muntert på markanden mitt i all oro!

Nästa vecka ska jag få löneförhandla lönen för 2008 (ja, jag kommer få betalt retroaktivt). Mitt utgångsbud ligger på +16.7%. Jag har utvecklats otroligt mycket det här året och min tjänst har också utvecklats till något betydligt mer ansvarsfyllt än den var i början på året. Jag tror att jag har goda chanser att få 11-12% löneförhöjning i alla fall.
Vi får se, hur det går. Hoppas att ni håller tummarna för mig!



Blogged with Flock

måndag 11 februari 2008

Uppstädning

Nu var det dags att ta tjuren vid hornen.
Mitt Simplicity-köp är min sämsta affär hittils.
Det är aldrig för sen att göra något åt en dålig affär brukar det heta.
Nu var det dags för mig.
Jag har ingen aning om var jag ska göra av pengarna just nu så det får bli likvida medel fram till nästa månadsspar.
-30% på 1½ månad, det får vara nog.
Indien är högrisk, men 30% ner... Där går min gräns för hur långt ner jag följer med.
Hoppas på ett uppkast imorgon så får jag ett par slantar till ur den iaf.
Relaterat:
Finanskvinnans Funderingar: Indien ner
di.se - Tungt för trendfonderna

Jag tycker inte om att sälja dem och jag är inte alls säker på att det är rätt att göra det. Däremot har läst på så många ställen att folks största fel är att de håller kvar för länge vid sina förluster.
Hej då Simplicity!
Känner mig riktigt osäker på om detta är rätt.

Blogged with Flock

Medan man är i ekorrhjulet...

... jobbar man ju säkerligen fortfarande på något företag.
För att avancera och kunna tjäna bättre krävs det att man är uppskattad och kan bli tilltänkt för nya positioner, eller att man sköter sig så att man kan få goda vitsord när man slutar.

Idag hittade jag en lista på 10 saker man ska undvika på jobbet.
Mycket är självklart, men jag tänka ändå uppmärksamma er på det.
Jag kan känna igen några av mina kollegor i uttalandena, och på något enstaka även mig själv.
Väl värt att fundera lite aktivt på under karriärens gång.
Här är listan från e24

1.”Det är inte mitt jobb”

Om någon ger dig en uppgift finns det säkert en god grund för det.
Använd det som en möjlighet att visa att du är en lagspelare och en
problemlösare. Dessutom kan det ”betala” sig att bygga upp lite
”goodwill” hos kollegorna, man vet aldrig när det kan behövas.

2.”Inget problem, det fixar jag”
När du inte avser att göra något eller inte riktigt har tid, ta inte på dig det. Det tär på din trovärdighet om du inte gör vad du sagt att du ska göra.

3.” Säg inte till någon att jag har sagt det men…”

Om det är hemligt, håll det för dig själv. Oavsett om det rör sig om att någon ska sparkas eller hur mycket någon får i lön kommer det fram till slut var uppgifterna kommer ifrån. Och du ska inte räkna med att kollegorna kommer att spara dig den dag skvallret handlar om dig.

4.” Jag har inte fått någon löneförhöjning de senaste fyra åren”

Löneförhöjning ges vanligtvis för produktivitet, inte för hur lång tid du har varit anställd. Att påpeka för chefen hur länge det är sen du fick mer på lönekontot påminner enbart om att du inte gjort dig förtjänt av någon höjning på länge.

5.” Om jag ska vara helt ärlig så…”

Denna mening indikerar enbart att det kommer att komma något negativt. Och betyder det att du normalt inte är ärlig? Säg istället bara det du vill säga.

6.”Det är inte mitt fel”

Arbetsplatsen är inte en rättssal. När din chef kommer med ett problem till dig är han eller hon inte intresserad av vems fel det är, han vill bara ha problemet löst. Det tjänar inget till att peka på någon annan, ta det med dina kollegor senare istället.

7.”Vem röstar du på?”

Lämna politiken utanför arbetsplatsen. Det är bra att vara engagerad men då det handlar om politik är det lätt att få fiender. Räkna inte med att alla håller med dig.

8.” Oj, oj - det var en riktigt vild kväll igår”

Även om du är på jobbet trots illamående och huvudvärk ger det motsatt effekt att påpeka det. Du framstår bara som en person som man inte alltid kan räkna med.

9.” Jag kommer inte bli klar i tid, jag hade…”

Alla har det körigt numera. När du får en uppgift är det sällan ditt eget val men uppgiften ska lösas och du gör bäst i att visa att du tar den på allvar. Be om att få lägga andra saker åt sidan om du märker att du får ont om tid.

10. ”Om inte…så...”

Det är sällan klokt att ställa ett ultimatum till en kollega eller chef. Ultimatum ger dig fiender och ett rykte om att vara en besvärlig medarbetare.

Blogged with Floc

Big deals Nr2!

Idag sålde jag de cigaretter jag hade kvar när jag slutade röka. (Förlåt Gustav, jag har nog trampat i klaveret ännu en gång nu :) ). En kollega till mig har arbetat i Norge hela hösten och köpt hem taxfree-cigaretter till mig hela tiden och jag hade inte hunnit röka upp alla. Totalt hade jag 6 limpor kvar som jag sålde för 1500kr.

Jag anser mig nu vara icke-rökare. Det var 30 dagar sedan jag rökte så jag vågar känna mig klar med det nu. Det kommer fortfarande att vara lite tufft till och från, men färdig är jag.
Detta innebär att förutom de här 1500kr kommer jag spara ca 1000kr per månad på att inte behöva köpa cigaretter.

För att sätta både humor och eftertanke i mitt sparande kommer jag att sätta in de 1500kr + 1000kr/månad i en speciell fond jag hittat.
Jag vet att jag sagt att jag inte ska köpa fonder men detta är för ett gott ändamål så jag gör ett avsteg här.
SEB har en cancerfond med 1.4% förvaltningsavgift. Varje år tar de ytterligare 1% av kapitalet och skänker till cancerforskning. För varje krona fonden ger lägger SEB till en krona.
Jag ser det som att jag skänker 2% av kapitalet varje år och har en förvaltningsavgift på 0.4%.

Detta gör jag av två anledningar:
1. Istället för att tobaksbolagen får mina pengar att fördärva fler människor för kommer pengarna bidra till min förmögenhet OCH cancerforskning.
2. Jag har haft cancer väldigt nära i min släkt och det är en hemsk sjukdom. Jag VILL bidra till att någon smart människa kan komma på hur man botar det!

De 1000 kronorna kommer jag givetvis att spara utöver mitt vanliga sparande. Så hädanefter blir det bara 3000kr/månad på slösarkontot.

Bra va?

söndag 10 februari 2008

Straff för min impulshandel!

Jag skrev tidigare att jag borde straffas för mitt "trigger happy" köp- och säljfinger.

Marfina föreslog att straffet skulle vara att leva i slow motion 150 minuter.
Plupp tyckte att jag borde köpa något onödigt till min fästmö samt avstå från ett köp.

Även om lördagen gick i slow motion efter lite för mycket rödvin på fredagen så känner jag inte att jag riktigt har avtjänat mitt straff.

Jag berättade för min fästmö om Plupps förslag och hon tyckte givetvis att det var superbra.
I och med detta var det bestämt vilket straffet skulle vara...

Min fästmö är världens vackraste dygnet runt, året runt. Hon är vacker även när hon är bakismonster! Det onödiga hon ville ha var en ny rouge för 130kr. Det får gå som onödigt eftersom jag inte tycker att hon behöver något smink! Vacker utan spackel som någon sjöng för ett par år sedan :)

Så, nu blir det till Make up store och handla rouge :)

Ha det gott!

Blogged with Flock

Äntligen!

Nu kan jag äntligen berätta för världen!

Min fästmö och jag gifta oss den 16/8 i år!

Helt fantastiskt!

Vi har planerat det här några veckor, men jag ville inte skriva om det här förrän folk var ordentligt informerade :)
Det kommer bli ett mysbröllop med bara absolut närmaste släkten och vännerna, ca 50 pers.
Jag ser fram så mycket mot det här!

Idag ska vi åka till Västerås på bröllopsmässa och kika runt. Det ska bli riktigt mysigt. Kaffe i termos, limpmacka med stekt ägg. Kycklingsallad i matlådorna. Störthärligt!

Jag har läst halva aktiehanboken nu, hinner nog med resten idag på vägen till Västerås.

Ha en bra dag, för det ska sannerligen jag ha!

/Markus

Blogged with Flock

fredag 8 februari 2008

Big deals!

Idag sålde jag mina 10 överblivna nikotinplåster för 150kr!
Mycket nöjd! Det innebar att jag fick en slant och även att en av mina kollegor kommer försöka sluta röka!

Jag tycker att presidentvalet i USA borde vara över snart! Jag råkade skriva på forumet i aftonbladet för några månader sedan och sedan dess får jag ett mail varje gång någon skriver där. Har inte lyckats klura ut vad fasen jag använde för lösenord så jag kan inte avregistrera mig.
Rensar ca 30st mail om dagen från min skräppostkatalog hos gmail. Tröttsamt.
Men det slutar nog komma sådana när valet är över.

Hoppla vilket off-topic-inlägg!
Nu ska jag ta mig en öl och njuta av att det är helg!

//Markus

Blogged with Flock

Stadsbiblioteket minsann!

Idag var jag på stadsbiblioteket!
Vilken känsla! Jag kände mig så välanpassad till det socialistiska Sverige när jag kryssade fram mellan rader av böcker som stod och väntade på att någon skulle låna dem och läsa dem.

Efter att ha gått och kikat ett tag gick jag fram till utlåningsdisken.
Bakom den stod en kvinna och knappade på datorn.
Hon tittade inte ens upp när jag ställde mig vid disken.
Efter ett par sekunder såg jag skylten "Ingen betjäning här".
Då är man visst inte ens värd en blick.
Nåja, jag gick vidare till nästa disk ett par meter bort.
Där stod Kim.
Kim hade inte någon "Ingen betjäning här"-skylt utan han log stort och sa "Hej".
Här var jag välkommen!

-"Hej, jag vill låna böcker. Då behöver jag ett lånekort va?" sa jag.
-"Ja, det behöver du, har du nyligen haft ett kort här?" frågade Kim.
-"Nej", svarade jag, "sist jag lånade böcker skrev man datumet på kort och stoppade i längst bak i boken, jag antar att det inte fungerar så längre?"
Då log Kim brett och sa att så fungerade det inte längre.
Jag fick knappra in mina personuppgifter på en dator, sen fick jag mitt lånekort på en gång!
Kim var väldigt service-minded och beskrev de olika avdelningarna av biblioteket, inklusive musikavdelning och DVD-avdelning. Det har hänt saker på de kommunala biblioteken sedan sist :)

Jag hittade snabbt 3 böcker som jag ville läsa:
Starta & driva företag
Aktier och Fonder - de bästa strategierna i ett nytt börsklimat
Aktiehandboken - Lär dig spara i aktier

Nu har jag lånat de 3 böckerna och jag har fram till 7/3 på mig att läsa dem, perfekt ju! Sparade massor slantar åt mig! Och det finns fler! Hur många hyllmeter som helst att plugga på!

Det var ett spännande äventyr det :)

Nu ska jag bläddra!
Vi hörs!

/Markus

Blogged with Flock

torsdag 7 februari 2008

Budstriden på Securitas Direct

Jag har följt budet som lagts på Securitas Direct senaste tiden, mest för att lära mig hur det fungerar med budförfarande och därför att är ett riktigt spännande skådespel :)
I november lade ESML Intressenter ett kontantbud på 26kr/aktie, villkorat att 90% av aktieägarna sa Ja till budet.
Pennant Capital sa direkt att de inte tänkte acceptera budet, att att aktien var värd ca 40kr/st.
Utöver det skickade de ett brev till styrelsen där de uttryckte sig väldigt starkt för att vara officiellt.
Securitas Directs oberoende utskott kom fram till att de inte rekommenderade aktieägarna att acceptera budet.
Acceptanstiden på det löpte ut den 31/1.
Bara 54.1% av aktieägarna tackade ja till budet och det blev ingen affär.
(Här ska tas med i beräkning att ESML Intressenter indirekt redan har ca 16% av kapitalet)

Den 5/2 kom ett nytt bud från ESML på 27.50kr/aktie.
Styrelsen för Securitas Direct rekommenderar de aktieägarna att acceptera det nya budet.
Fjärde AP-Fonden sa att nu skulle de överväga att tacka Ja.
Det verkar som att det nya budet ska gå igenom....
... fram tills idag.

Pennant Capital har sedan tidigare klargjort att de inte tänker acceptera det nya budet heller.
Idag går de ut med information att de numera har 10.06% av kapitalet, dvs precis lagom mycket för att själva kunna stjälpa budet som fortfarande är villkorat till 90%.

Stor humor tycker jag! Ska bli spännande att se hur det här urartar :)

TTFN
Markus

Blogged with Flock

onsdag 6 februari 2008

Varför inte fonder...

Jag skrev häromsistens om att jag kommer sluta köpa fonder och fokusera på att köpa aktier istället.
Jag hittade en liten "beräknare" på morningstar som visar vad som händer med kapital.
Här matade jag in att jag sparade 5000kr/månad i 10 år med 10% avkastning och med 30% reavinstskatt i en fond med 1.5% avgift.

Din insats: 600 000
Fondförmög. 984 647
Avgifter: - 67 663
Säljavgifter: 0
Reavinstskatt: - 95 095
Kvar efter försäljning: 821 889

Nedan följer samma exempel, 5000kr/månad, 10 år, 10% avkastning, 30% reavinstskatt och 0% förvaltningsavgift.

Din insats: 600 000
Fondförmög. 1 007 288
Avgifter: 0
Säljavgifter: 0
Reavinstskatt: - 122 186
Kvar efter försäljning: 885 102

Du får alltså ut 63213kr mer efter försäljning (och skatt!!) om du inte har avgifter! Det försvinner ju en del för att du får skatta för pengarna som du inte betalade i avgift, därav mindre än 67663kr mer ut.
De 1.5% låter kanske lite, men i slutändan har det ätit upp över 6 månaders sparande eller totalt 22.2% av avkastningen.
(Med avgifter: 221889kr avkastning, utan avgifter 285102kr avkastning)

Till råga på det får du inte någon utdelning på fonderna (vid utdelning sänks kursen med motsvarande belopp) och väldigt få fonder slår egentligen det index de borde jämföras med!
Nästan inga gör det över en så lång period som 10 år.

Så spara i fonder du om du vill göra bankerna rikare. Jag köper aktier hädanefter!

TTFN!
/Markus

Blogged with Flock

Jag är en klant!

I morse efter utvecklingen i USA och sedan i Asien hade jag en känsla för att det nog skulle komma ytterligare 3-4% dropp på OMXS30...
Snabbt som attan kastade jag in en säljorder på mina XACT Bull och köpte in mig på XACT Bear...
När det inte blev så fasligt mycket tapp ville jag tillbaka till Bull igen så jag fick sälja mina nyinköpta bear och köpa Bull...

Här är kostnaderna för dagens flummande:
Sälja XACT Bull (på 136kr) = 9kr curtage
Köpa XACT Bear (på 62.50) = 9kr curtage
Sälja XACT Bear (på 60.90) = 9kr curtage + 87.4kr förlust
Köpa XACT Bull (på 137kr) = 9kr curtage + 35kr förlust.

Så, summan blev att jag gjorde av med 150kr på ingenting och numera har jag 1st färre XACT Bull än när jag började imorse.
BLÄ för Markus!
Det där får vara sista gången jag impuls-tradar på det där sättet!

Fast det var lite spännande iofs :)

Kom just på:
Nu måste jag således straffas för mitt otuktiga trejdande. Har du någon bra (och humoristisk) idé på hur jag ska straffas så skriv gärna in den i en kommentar! Kom bara ihåg att straffet måste stå i proportion till brottet :)

Blogged with Flock

tisdag 5 februari 2008

Jag är rik!

Jag är rik!
Jag är jätterik!

Mitt stora mål i livet har alltid varit att bilda en kärnfamilj. Att ha personer som står mig så nära att jag skulle göra vad som helst för dem.
Jag har alltid velat ha hus, fru, barn och hela faderullan.
Min inspirationskälla har till stor del bestått av den härliga familj min morbror har. Jag har haft en helt underbar uppväxt, det handlar inte om att ge mina barn något som jag inte fick, det handlar om något som jag själv vill ha nu som vuxen. Jag vill kunna sitta med hela familjen och äta middag om kvällarna och prata om hur skolan var och längta efter den där resan. Kunna se längtan och nyfikenheten i mina barns (ja, och min frus) ögon när julklapparna läggs under granen.

För ett par år sedan hittade jag mitt livs kärlek. Hon hade funnits i periferin av mitt liv i några år, men vi hade aldrig fallit för varandra eller riktigt pratat med varandra. En kväll när vi träffades sa det bara klick! Vi satt på krogen och pratade i timtal. Vi visste båda på en gång hur rätt det var. Sedan dess har det gått fort :) Efter bara någon månad var vi båda överens om att det var dags att vi flyttade ihop. Under tiden vi totalrenoverade min bostadsrätt bodde vi i hennes hyresrätt och sedan flyttade vi in i vår nyrenoverade fina bostadsrätt.
Efter bara några månader började vi att kika lite på hus som var till salu i trakterna... Efter ytterligare några veckor föll vi pladask för det huset vi bor i idag.
Nu har vi bott här i ungefär ett år och vi stormtrivs med livet tillsammans.
I somras friade jag till henne, jag hade dukat upp med bord och mat i skogen invid en damm och tänt facklor som flammade hela kvällen. Det var otroligt magiskt! Som tur var sa hon Ja till mitt frieri :)
Fortfarande känner jag att min kärlek växer för varje dag som går. Hon kompletterar mig!

Så, nu har jag fästmö, hus och villa. Barn kommer komma tids nog.
Utöver det så har jag ett jobb jag trivs med och jag har en stadig inkomst.
Jag har alltså snudd på lyckats uppnå mitt stora livsmål redan innan jag är 30!

Ett annat mål jag haft har varit att ha gott om pengar.
Min tidigare lösning på det var att se till att utbilda mig och få ett jobb som betalar bra.
Jag är civilingenjör och har ett jobb som betalar bra. Jag har helt okej med pengar, men inte riktigt så där mycket som jag trodde att jag skulle ha.
Vad jag missade när jag satte upp målet om gott om pengar var friheten.
Friheten att kunna jobba för att man vill, inte för att man måste.
Friheten att kunna köpa något speciellt utan att gräva djupt i sparkapitalet.
Friheten att inte behöva oroa sig för att bli av med sitt jobb (sin enda inkomstkälla)

När jag började spara pengar så var det för att köpa sportbil.
Det kanske jag fortfarande kommer göra, men inte för mina sparade pengar, i så fall får det vara för avkastningen de ger.
Det är att ha gott om pengar!

Jag anser att jag har ett väldigt rikt liv! Därför är jag rik!
Nu ska jag bara bli fri också!

Och, egentligen, vad vore livet utan något att sträva efter? Vad skulle man göra om man uppnådde alla sina mål?


Blogged with Flock

måndag 4 februari 2008

Att leva som man lär...

När Frisk Ekonomi skrev att hon egentligen redan klarat sparmålet för 2008 började jag fundera över mitt eget mål: 100.000kr till 20091231.
Det känns bara fånigt... När jag satte upp det tyckte jag att det var en utmaning, men med de två senaste månadernas sparande är det peanuts.

I december sparade jag (förutom pensionsspar) 5800kr och i januari 5600kr.
5700kr i snitt. Utan någon avkastning skulle det vara 131.100kr fram till 091231. Lägg då till de 25.000kr jag redan har så känns det som att jag inte utmanat mig ordentligt.
Nya takter: 80.000kr till 20081231 och 160.000kr till 20091231.
Detta är alltså förutom de 12.000kr som jag pensionssparar varje år.

Nu har jag verkligen utmanat mig!
Under resten av 2008 måste jag i snitt spara 5000kr/månad. Under 2009 måste jag öka till 6700kr/månad.
Det kanske ser enkelt ut med förra två månaderna som facit, men både december och januari var lönen kryddad med dryga tusenlappen.
Å andra sidan har jag slutat röka nu (=1000kr/månad mer).

Ja, så får det bli. Tufft men utmanande!

Tack Frisk Ekonomi för utmaningen :)

Blogged with Flock

H&M

Idag köpte jag på mig lite H&M, närmare bestämt 14 stycken för 353kr/st.
(Det var XACT-köpordern på 130kr som aldrig kommer gå igenom som jag skrotade)
Kursen är knappast dagslägsta, men långt ifrån dagshögsta.
Jag tyckte att det var dags att utöka min portfölj med fler aktier och H&M känns som ett givet innehav.
Med en stabil rapport nu senast, stadig tillväxt och ny marknader i sikte så känns det verkligen som en "köp och behåll"-aktie.

Jag är glad att jag numera äger 2 aktier.
Nästa månad ska jag nog köpa en till.
Jag tröttnade på fonder efter att ha sett uppdrag granskning.
Så nu blir det aktier. Diversifiering uppnår jag iom att jag inte säljer av mina fonder förrän jag byggt upp bra fördelning på aktierna.
Hittills har jag
- Tjänstesektor
- Detaljhandel

Nästa kanske ska bli skog, vi får se vad jag kan hitta för något spännande!

Blogged with Flock

söndag 3 februari 2008

Liknande bloggar

Nu tänkte jag skriva kortfattat om några av de bloggar jag följer...
Det finns många ekonomibloggare där ute, här är ett axplock!

Hur jag blev rik
Jakobs blogg var där det hela började för mig. Han är otroligt engagerande, motiverande och intressant. Hans blogg handlar mer om företagande, entreprenörskap och samhälle än om enskilda fonder eller aktier. Hans idéer kring sparande liknar mina; man måste få leva också.
Bloggen har funnits i ett par år nu och håller fortfarande väldigt hög kvalitet.
(Jag har även skrivit om Jakob i Introduktion )

Miljonär innan 30
Till skillnad från Jakob skriver Miljonären en del om enskilda fonder. Miljonärens sätt att bli rik är genom att leva asketiskt. En perfekt middag för honom är en burk vita bönor med (edit: ett par salladsblad till borttaget, se kommentar) grova grönsaker till. Det är väldigt intressent att följa en människa som så målmedvetet går in för att bli rik. Miljonären skriver förhållandevis ofta och håller hög kvalitet på inläggen. Har tappat lite senaste veckorna då han har varit ute och rest, men jag är säker på att han kommer tillbaka.

Per Penning
Per Penning är en av mina personliga favoriter med historier från samhället, livet som pappa och funderingar kring börsen. Per är en kille, strax över 40 som är gift och har två barn.
Detta är en bredare blogg med många allmänna reflektioner om livet. Mycket bra!

Miss Millionairess
Hur får man ihop det häktiska livet i London med ett aktivt sparande utan att tulla allt för mycket på det sociala umgänget? Miss Millionairess skriver väldigt bra om lite av varje, det är börsen, sparande, flytten till sverige, entreprenörskap och allmänt om hur man förgyller sitt liv. Även detta är en av mina favoriter.

Rik och vacker
Poor me tar sparandet med en klackspark, en riktigt frisk fläkt i en annars "småpräktig" (ta det för vad det är) skara bloggare. Hon gillar inte att spara, är inte intresserad av ekonomi men har ändå bestämt sig för att bli rik och vacker. Poor me skriver riktigt underhållande och jag har skrattat högt flera gånger, som t.ex. när hon hade studerat Oulu i 30 minuter... Priceless!
Detta är en ganska ny blogg, men jag hoppas att hon hänger i!

Finanskvinnans Funderingar
Finanskvinnan är en målmedveten kvinna som satsar stenhårt på karriär, utbildning och sparande. Hon har även startat ett nätverk för ekonomiintresserade kvinnor. I hennes blogg kan man följa allting från aktietips och sparplaner till konsumtionsångest och mattips. En bred blogg om lite av varje, väldigt läsvärd!

Diversifierad
Diversifierad skriver insiktsfulla texter om allt lite av varje; ekonomi, politik, pappaskap och husägande. Huvuddelen av inläggen handlar om aktier och dess kurser och rapporter.
Vill du ha aktietips kan detta vara något för dig!

Klirr-i-kassan.se
Charlie som har bloggen Klirr-i-kassan.se är riktigt aktieintresserad. Så gott som alla inläg handlar om reflektioner kring aktier eller börsen som sådan.
Han redogör för sina egna köp, sina bevakningar och när han säljer något. Från vad jag kan bedöma verkar han ha väldigt bra koll på aktiesparande.

Frisk Ekonomi
Frisk Ekonomi skriver om vanlig hederlig privatekonomi. Hon är småbarnsmamma med MS som jobbar för att trygga familjens ekonomiska framtid. Bloggen handlar om amorteringar på billån, huslån och sparande til semester. Hon har tydliga mål och kommer hela tiden på olika sätt att spara en slant till!

Blogged with Flock

Lilla företagsidén nr2

Igår drog jag och min fästmö igång en idé som vi ruvat på ett tag.
Min fästmö är nämligen väldigt duktig på att göra smycken och att skapa alla möjliga saker.
Så, hela dagen igår kodade jag på en webshop där hon kan sälja sakerna hon gör.
Jag hann en bra bit faktiskt. Det är mycket kvar att göra vad gäller layout, men funktionaliteten börjar likna något.
Som det ser ut nu bildar vi ett HB tillsammans.
Det här projektet är bra för det kostar inte så mycket att dra igång eller hålla vid liv och vi kommer lära oss väldigt mycket på det.

Håll tummarna :)

Blogged with Flock

fredag 1 februari 2008

Bokslut Januari 2008

Då var det dags för månadsrapport.
Den här månaden har utvecklingen inte varit något vidare.
Jag gick ur några av mina ursprungliga fonder tidigt i månaden vilket verkar ha varit ett bra val.
Förra månadens storsatsning i indien har inte varit något bra val hittils, men jag är hoppfull.

Jag sparade 6600kr under januari vilket jag är mycket nöjd med, det är bara 200kr under mitt rekord.
Värdet på mina tillgångar har i och med det ökat med 4581.23 kr sedan förra månaden och uppgår nu till 25 614.62kr.
Ökningen är ju tyvärr inte är några 6600kr :(
Som alla vet har det varit en svår månad.
Mitt mål är att lyckas bättre än OMX-index vilket gick bra förra året.
Just nu ligger OMX 12.1% back och mina investeringar ligger 9.40% back (båda siffrorna gäller hittils 2008).
Så, än så länge lyckas jag bättre än index.
Handen på hjärtat beror detta mycket på att jag investerar nya pengar regelbundet som ännu inte har hunnit minska i värde. Målet att slå OMX kommer bli tuffare och tuffare att nå för varje månad, men å andra sidan lär jag mig mer och mer varje månad så det kanske går ändå.

Såhär ser fördelningen ut just nu:
Utvecklingen för mitt kapital ser ut såhär (svart är investerade pengar, blå är nuvarande värde)



Förutom investeringarna har Januari varit en mycket bra månad. Jag har slutat röka, vilket jag är otroligt stolt och glad över. Privatlivet har fungerat väldigt bra och jobbet också.

Så, då stänger vi böckerna för Januari och konstaterar att det blev en bra månad.

Februari ser ut att bli väldigt spännande: Lönesamtal, utbetalning av bonus, traktamenten och inte minst en månad full av börs-action :)

Välkommen februari!

Blogged with Flock